Около 1 млн. вида (растения, животни и гъби) са на

...
Около 1 млн. вида (растения, животни и гъби) са на
Коментари Харесай

1 млн. биологични видове са на ръба от изчезване заради човека

Около 1 млн. типа (растения, животни и гъби) са на ръба от изгубване поради въздействието на индивида. Това предизвестява проектодоклад на Организация на обединените нации, до който от организация France Presse са получили достъп.
Докладът усърдно каталогизира по какъв метод човечеството е заплашило естествените запаси, от които зависи оцеляването на типовете. Все по-голямата загуба на чист въздух, питейна вода, поглъщащи въглероден диоксид гори, опрашващи инсекти, богати на протеин риби и мангрови гори, които блокират бурите, не съставляват по-малка опасност от климатичните промени, се акцентира още в отчета, написа News.bg, който ще бъде оповестен на 6. май.
Всъщност загубата на биоразнообразие и световното стопляне са свързани. Това се акцентира и в резюмето на документа в размер от 44 страници, предопределено за политиците, което е сбитата оценка на Организация на обединените нации на научната литература за положението на природата. Става ясно, че делегати от 130 страни, които ще се срещнат в Париж на 29 април, ще проучат отчета ред по ред. Формулировката може да се промени, само че данните, взети от резюмето, не могат да бъдат променени.
" Трябва да признаем, че климатичните промени и загубата на природа са еднообразно значими освен за околната среда, само че и за развиването и икономическите въпроси ", упорства Робърт Уотсън, който е ръководител на комисията, на която Организация на обединените нации е упълномощило задачата да изготви отчета. " Начинът, по който произвеждаме храната и силата си, подрива регулиращите услуги, които получаваме от природата ", акцентира специалистът, добавяйки, че единствено " дълбока смяна " може да ограничи вредите.
Обезлесяването и селското стопанство, в това число отглеждането на животни, съставляват към една четвърт от излъчванията на газове с парников резултат, а също по този начин внесоха безпорядък в естествените екосистеми. Докладът предизвестява за " идно бързо ускорение на световната наклонност за изгубване на типовете ". Темпът на загуба " към този момент е десетки до стотици пъти по-висок, в сравнение с е бил приблизително през последните 10 млн. години ", се отбелязва в отчета. " Смята се, че половин милион до един милион типа са застрашени от изгубване, доста от тях в границите на десетилетия ", чертаят стряскаща картина специалистите.
Мнозина учени считат, че така наречен " всеобщо измиране ", което е едвам шестото през последните половин милиард години, към този момент е в ход. Последното е било преди към 66 млн. години, когато метеорит, необятен 10 километра, се удря в Земята и унищожава множеството форми на живот.
Оценките на учените са, че през днешния ден Земята е дом на към 8 милиона разнообразни типа, множеството от тях инсекти. Една четвърт от каталогизираните скотски и растителни типове към този момент са изместени, изядени или изтровени. Спадът на чистия брой е даже по-драматичен, като биомасата на дивите бозайници - тяхното групово тегло - понижава с 82%. Хората и животните съставляват повече от 95% от биомасата на бозайниците.
Преките аргументи за загубата на типове по реда на значимост са свиването на местообитанията и смяната в използването на земята, ловуването за храна или противозаконната търговия с телесни елементи, климатичните промени, замърсяването и непознати типове като плъхове, комари и змии, които се придвижват на кораби или самолети.
" Налице са и два огромни индиректни мотора на загубата на биологично многообразие и климатичните промени - броят на хората в света и възходящата им дарба да употребяват ", акцентира Робърт Уотсън.
Някога, обсъждано най-вече като бъдеща опасност за живота на животните и растенията, разрушителното влияние на световното стопляне се е нараснало. Промените в разпределението на типовете да вземем за пример евентуално ще се удвоят, в случай че междинните температури се покачат от 1,5 градуса по Целзий до 2 градуса.
Досега световната междинна температура се е повишила с 1 градус спрямо нивата от средата на XIX век, когато стартира по-масовото потребление на изкопаеми въглеродни горива.
Парижкото съглашение за климата от 2015 година постанова на страните да лимитират покачването на междинната световна температура до " много под 2 градуса ". Ала исторически отчет на Организация на обединените нации за климата по-рано още веднъж предизвести за ускорена активност и периодичност на смъртоносни горещи талази, суши, наводнения и стихии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР