Огромното мнозинство от българите /83,8%/ са против подкрепата на Република

...
Огромното мнозинство от българите /83,8%/ са против подкрепата на Република
Коментари Харесай

Повечето българи не подкрепят Северна Македония за членство в ЕС

 Огромното болшинство от българите /83,8%/ са срещу поддръжката на Република Северна Македония за участие в Европейския съюз, до момента в който не бъде реализирано единодушие по отношение на обстоятелства от историческото минало на България. Това демонстрират данните от социологическо изследване на " Алфа рисърч “.

Едва 10,2% от нашите сънародници считат, че страната ни би трябвало да поддържа районен съд Македония за Европейски Съюз, без значение от нейното отношение към обстоятелствата от историческото минало на България. 5,9% са дали отговор, че не могат да преценяват. В проучването е потърсен отговор какво е отношението на българите по два значими въпроса свързани с македонската еднаквост и език.

Над половината от интервюираните /54,10%/ са на мнение, че България би трябвало признае актуалната македонска еднаквост единствено, в случай че Северна Македония признае, че при започване на ХХ век голямата част популацията й се самоопределя като българско, а построяването на нова “македонска национална еднаквост “започва след 1944 година, без да визира жителите на България и техните предшественици. Близо една трета /29,5%/ са срещу признаването на македонската еднаквост и единствено 6,10% са на противоположното мнение. 10,2% са декларирали, че нямат мнение и не се интересуват от този проблем.

На въпроса дали България би трябвало да признае съществуването на македонския език, в случай че районен съд Македония признае надлежно, че този език е почнал да се основава през 1944 година на база на западните български диалекти, позициите са съвсем разграничени, като доминират съперниците на признаването на македонския език. 45,5% считат, че страната ни въобще не би трябвало да признава неговото битие, до момента в който 42,2% са склонни да бъдат приет, съгласно формулировката на въпроса. Едва 4,5% настояват, че България би трябвало абсолютно да признае македонския език. Не се интересуват – 7,6%.

Голямото болшинство също по този начин счита, че България би трябвало да даде единодушието си за начало на договарянията за участие на районен съд Македония в Европейски Съюз, в случай че тя се откаже от антибългарската основа, върху която построява актуалната си еднаквост, отричайки българската еднаквост на възрожденци като братя Миладинови, или революционери като Гоце Делчев. Такава позиция се поддържа изцяло от 67,2%, на противоположното мнение са 15,8%. Нямат мнение – 17%. 76,1% от интервюираните обвързват българското единодушие за започването на договаряния и с премахването на текстове от учебниците и паметниците, на които написа, да вземем за пример, “български фашистки окупатор " във връзка с българската администрация през Втората международна война. Подобно искане не се поддържа от 10,5% и нямат мнение надлежно 13,4%.

" Общият извод, който може да бъде изработен въз основа на изследването е, че българското публично мнение не споделя искания, или негативизъм към самоопределението на актуалната македонска страна и поддържа нейния европейски път. Същевременно, то е доста отрицателно настроено към подмяната на исторически обстоятелства, манипулативното образуване на антибългарски настроения и на тази база – изостряне на връзките сред двете страни.

Макар и да са на разположение някои по-радикални настроения по отношение на езика и идентичността на жителите на Северна Македония, болшинството българи поддържат намирането на компромис. Много слаба е обаче поддръжката за безусловната " зелена светлина “ пред участие на Северна Македония в Европейски Съюз, без да са изчистени основни противоречиви въпроси “, заключават създателите на проучването.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР