Русия обвини Съединените щати, че се опитват да разположат оръжия

...
Русия обвини Съединените щати, че се опитват да разположат оръжия
Коментари Харесай

Русия: САЩ възнамеряват да разположат оръжия в космоса


Русия упрекна Съединените щати, че се пробват да разположат оръжия в космоса, ден откакто Съветът за сигурност на Организация на обединените нации отхвърли съветска проекторезолюция по този въпрос, съобщи Агенция Франс Прес.

„ С отхвърлянето на този текст от Вашингтон и неговите съдружници Съединените щати демонстрираха, че задачата им е да слагат оръжия в галактическото пространство и да го трансфорат в сцена на военна борба ", упрекна съветската дипломатическа говорителка Мария Захарова.

През последните месеци двете свръхдържави си размениха голям брой обвинявания в блян към въоръжаване на космоса.

През февруари Вашингтон съобщи, че е смутен от " антисателитния капацитет, който Русия е създала ".

Тези мнения пристигнаха откакто американски медии оповестиха, че разследващи организации са предизвестили съдружниците си, за опцията Русия да изстреля нуклеарно оръжие в орбита.

Москва отхвърли тези обвинявания като " злонамерени " и " неоснователни ", и увери, че не има такива системи.

Оттогава Русия насочва сходни обвинявания към Съединените щати.

В рамките на разногласието страните предложиха в Организация на обединените нации съперничещи си оферти за неразпространение на нуклеарни оръжия.

Русия наложи несъгласие на самодейността на Съединени американски щати предишния месец, до момента в който предлагането на Москва беше блокирано от Съединени американски щати, Англия и Франция при гласуването на 20 май.

Москва разказа самодейността на Съединени американски щати като „ съсредоточена единствено върху нуклеарните оръжия “ и добави, че Вашингтон не се интересува съществено от цялостна възбрана на оръжията в космоса.

Американският делегат Робърт Ууд акцентира, че предлагането на Русия, което приканва всички страни да " подхващат незабавни ограничения за попречване вечно на разполагането на оръжия в галактическото пространство ", е похищение на вниманието и упрекна Москва в " дипломатическо газене ".

Русия " ще продължи да дава своя хладнокръвен принос за запазването на галактическото пространство свободно от всевъзможен тип оръжия и за попречване на превръщането му в още една сфера на напрежение и въоръжена борба ", сподели Захарова.

Космосът е рядка област, в която двете страни към момента имат известна степен на съдействие макар множеството западни наказания и влошените връзки на фона на съветската атака в Украйна.

Двете страни си придвижват взаимно членове на екипажи до и от Международната галактическа станция (МКС), където взаимно са ситуирани техни астронавти. /БГНЕС

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР