Огромна обществена поръчка на Министерството на вътрешните работи е била

...
Огромна обществена поръчка на Министерството на вътрешните работи е била
Коментари Харесай

Никой не поиска обществена поръчка на МВР за 110 млн. лв.

Огромна социална поръчка на Министерството на вътрешните работи е била анулирана поради неналичието на подадени предложения по нея. Тя е за 108,5 млн. лева без Данък добавена стойност и е за доизграждането на единната национална радиокомуникационна система ТЕТРА, която ще разреши централизирано ръководство на звената за реакции при рецесии като системата 112, системата за ранно предизвестие и обявяване, планинска избавителна работа, морска администрация и така нататък Въпреки апетитния финансов запас по поръчката не се е появил нито един претендент и процедурата е била анулирана. Това слага България в патова обстановка, тъй като съществуването на контракт е изискване за изпращане на първото искане за заплащане по Националния проект за възобновяване и резистентност. 

Информация за несъблюдение на поръчката се появи на уеб страницата, на който се разгласяват документите по проекта за възобновяване и резистентност. Отскоро уеб сайтът дава опция за информации до каква степен са изпълнени поставените цели по отношение на другите стадии за приемане на средства по проекта. За първото заплащане, което е в предстоящ размер от 1,37 милиарда евро, България е изпълнила 21 от общо 22 условия с последна дата 30 юни. Единственото неизпълнено изискване е съществуването на предоставени публични поръчки за развиване на системата TETRA и на радиорелейната мрежа. На първия си брифинг в четвъртък вицепремиерът Атанас Пеканов също уточни, че има проблем с плана на Министерство на вътрешните работи. 

Проверка на " Сега "  показа, че публичната поръчка за системата ТЕТРА е оповестена много късно на фона на крайния период от 30 юни. Обявлението е оповестено на 14 юни, а срокът за подаване на предложения е бил до 11 юли. Заради неналичието на каквито и да е било предложения поръчката е прекъсната с решение от 15 юли. От оповестените документи излиза наяве, че по процедурата въпреки всичко е имало въпроси на евентуални претенденти и от Министерство на вътрешните работи са давали уточнения по документите. Не е ясно по какъв начин ведомството ще действа оттук нататък. 

Много любопитно е придвижването и по друга, по-малка, обвързвана социална поръчка - за доставка на крайни устройства и съоръжение на системата ТЕТРА. Тя е на стойност 15,9 млн. лева, като също е по Националния проект за възобновяване и резистентност. На 15 юли и тази процедура е била анулирана с аргумента, че е получена единствено една оферта. 5 дни по-късно възложителят е преосмислил решението си и е отменил решението за анулация, т.е. е възстановил дейностите по процедурата. Единствената ценова оферта би следвало да е отворена на 3 август, като още няма изясненост за компанията, която я е подала. В решението за анулация на анулацията като директна причина се сочи фактът, че планът е част от националния  план за възобновяване и резистентност, от който зависи възобновяване на цялата стопанска система. 

Интересен е и различен подробност към плана ТЕТРА - той е попадал във разновидността на проекта, създаден от третия кабинет на Бойко Борисов, изнемощял е от проекта при служебния кабинет и след това е върнат в проекта при държавното управление на четворната коалиция. Пеканов незадълбочено загатна за това, като изясни, че отдръпването на плана при служебния кабинет е било поради преценка, че няма задоволително техническа подготвеност за осъществяването му. 

Вероятно очакванията са, че Европейска комисия ще одобри за изпълнено изискването за подписани контракти и при съществуването на единствено един договор. Атанас Пеканов разгласи, че първото искане за заплащане ще бъде пратено в Брюксел до края на август, а самите пари могат да се чакат октомври или ноември, след изговаряне на Европейска комисия (срокът за оценка на настояването е 2 месеца). 

СРОКОВЕ

До края на годината България би трябвало да е приела териториалните проекти за обективен преход на въглищните райони, които бяха оповестени за публично разискване в последния миг от предходния кабинет. В проекта на Стара Загора е планувано и строителството на цех за произвеждане и/или преработване на акумулатори. Ударно ще се работи по идващия пакет законодателни промени, които следва да са изпълнени за второто искане за заплащане по проекта през 2023 година " Желателно е те да бъдат признати както е по първичен график, въпреки че няма риск от загуба на средства, а единствено от забавянето им във времето ", изясни Пеканов. Възможно е част от плановете по проекта за възобновяване да бъдат трансферирани към различен механизъм на финансиране - REPowerEU, тъй като все още общият размер финансиране за заложените планове надвишава наличните средства. Няма изясненост каква сума и по какъв начин може да се трансферира. По проекта за възобновяване е заложен мегапроектът за създаване на батериен парк за 1,5 милиарда лева. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР