Огромен изкуствено генериран злонамерен трафик е причина за затрудненията в

...
Огромен изкуствено генериран злонамерен трафик е причина за затрудненията в
Коментари Харесай

Злонамерен трафик затруднил е-преброяването, нямало теч на данни

Огромен изкуствено генериран злоумишлен трафик е причина за усложненията в първите дни при попълване на електронната преброителна карта. Това излиза наяве от отчет на Националния статистически институт, показан пред Комисията по цифровизация, електронно ръководство и осведомителни технологии към Народното събрание. На съвещанието на комисията беше изслушан ръководителят на Национален статистически институт Сергей Цветарски.

В отчета се показва, че против инфраструктурата на Национален статистически институт е била ориентирана поредност от DDos офанзиви, като най-голямата е с потенциал 276.94 Gbps по данни на интернет доставчика, а трафикът към Национален статистически институт е бил 44 Gbps.

За офанзивите са известени ДАЕУ и ГДБОП по открит ред.

В началото, след стартирането на Информационна система " Преброяване 2021 " се следи известно претоварване, а по-късно и спирания на Средата за междурегистров продан на данни (RegiX) и неспособност за инспекция на данните от регистрационната форма на електронното броене в " Регистър Български документи за идентичност ". Ситуацията е овладяна с ограничение на броя по едно и също време регистриращи се и увеличение на ресурсите във Министерство на вътрешните работи.

От отчета излиза наяве, че осъществените предварителни проби за функционалност и натоварване на системата и мониторинг на инфраструктурата са били сполучливи. Проведени са и проби за навлизане в електронната система, внедрени са системи за мониторинг, система за ръководство на информация за сигурност и ръководство на събития за сигурност. Осигурена е сдържаност на данните, сървърите и приложенията.

" Национален статистически институт не е един уединен остров и не извършва тази задача независимо. Нашата система е част от осведомителната инфрастуктура на страната. Тоест, казусът е доказателство, че една птичка пролет не прави. Трябва да се мисли по-мащабно и да се подсигуряват на всички българи по-надеждни електронни услуги ", разяснява още шефът на Национален статистически институт.

Омбудсманът Диана Ковачева означи, че доста жители са се оплакали поради усложненията. Казус било, че електронното броене можело да се извърши единствено от IP адрес в България, на което ръководителят на Национален статистически институт отговори, че преброяването не е за българите по света, а за хората, живеещи непрекъснато в страната ни.

Национален статистически институт предлага срокът за Преброяване 2021 да бъде продължен с една седмица, стана ясно от изявленията в комисията. Това решение обаче би трябвало да бъде гласувано от Министерския съвет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР