Ограничаването на достъпа на Китай до напреднали технологии от страна

...
Ограничаването на достъпа на Китай до напреднали технологии от страна
Коментари Харесай

Китай вече не е жизнеспособна „световна фабрика“

Ограничаването на достъпа на Китай до напреднали технологии от страна на Съединени американски щати убиват неговата жизненост като индустриална база за експорт. Това твърди ръководителят на японската Kyocera, който е един от най-големите производители на съставни елементи за чипове в света. Компанията реалокира производството си другаде и влага съществено в уреди вкъщи, написа Financial Times.

Хидео Танимото, президент на компания, която е значима част от веригата на доставки на чипове, прави своята безапелационна оценка, до момента в който управлява нападателната капиталова тактика на Kyocera. Тя включва построяването на първата ѝ фабрика в Япония от съвсем две десетилетия.

Това работи, до момента в който продуктите се създават в Китай и се продават в Китай, само че бизнес моделът на произвеждане в Китай и експорт в чужбина към този момент не е жизнерадостен “, сподели Танимото пред Financial Times. „ Не единствено заплатите се покачиха, само че явно с всичко, което се случва сред Съединени американски щати и Китай, е мъчно да се изнася от Китай в някои райони. “

През октомври Съединени американски щати оповестиха надзор върху износа, който съществено ще попречи на напъните на китайските компании да разработят авангардни технологии. Миналия месец Япония и Холандия също се споразумяха със Съединени американски щати да лимитират износа на принадлежности за произвеждане на чипове в Китай.

Продуктите на Kyocera включват телефони, принтери и слънчеви панели. Компанията държи 70 % световен пазарен дял в керамичните съставни елементи, употребявани в производството на чипове. Танимото сподели, че американският надзор върху износа е част от повода Kyocera да понижи прогнозата си за оперативната облага за цялата година с 31% този месец.

Ако производителите на съоръжение за чипове спрат доставките до Китай, нашите поръчки ще бъдат ненапълно наранени... Сега даже са помолени да не изпращат своите принадлежности, които не са авангардни “, сподели Танимото.

Kyocera от ден на ден се оказва въвлечена в комерсиалния спор сред двете най-големи стопански системи в света.

През 2019 година тя реалокира производството на своите копирни машини за американския пазар от Китай във Виетнам, с цел да избегне митата против Пекин, наложени от администрацията на Доналд Тръмп. Също по този начин трансферира производството на камери за транспортни средства за Съединени американски щати от Китай в Тайланд.

Танимото сподели, че към този момент би било съвсем невероятно да се създава хардуер в Китай без достъп до технологията за чиповете, наранена от затегнатите регулации, макар че страната към момента може да има конкурентно преимущество в софтуера и изкуствения разсъдък.

От десетилетия основаният в Киото производител заема консервативна позиция във връзка с вложенията, с цел да се концентрира върху генерирането на облаги. Но под ръководството на Танимото, който пое поста президент през 2017 година, компанията смени скоростта, с цел да изследва нови благоприятни условия за напредък, като похарчи 62.5 милиарда йени (464 милиона долара) за създаване на оборудване за пакетиране на полупроводници в завода си в Кагошима в Южна Япония.

През ноември компанията даде обещание съвсем да удвои финансовите разноски през идващите три години до 900 милиарда йени, с цел да разшири производството на свързани с чипове съставни елементи и кондензатори, употребявани в смарт телефони и други артикули. Първият му домакински цех, издигнат от близо 20 години, ще бъде фабрика за електронни съставни елементи в Нагасаки, е плануван да стартира работа през 2026 година

Инвеститорите приветстваха по-смелите проекти за разноски на Kyocera, само че също по този начин приканиха компанията да усъвършенства корпоративното си ръководство и възвръщаемостта на капитала, като продаде 15-процентния си дял в телекомуникационния бизнес KDDI, стартиран от създателя на групата Казуо Инамори. Той умря през август.

Ако го продадете, ще бъдете обложени много доста, защото това е финансова облага. Ако заемате пари, като ги употребявате като поръчителство, можете да заемате при по-ниска рента и отново да получавате дивиденти “, сподели президентът на Kyocera. „ Дивидентите са доста по-високи от лихвените проценти... Запазването на каузи може да форсира растежа на нашата компания. “

В отговор на апелите на акционерите да се откаже от едва представящите се бизнеси на Kyocera, като смарт телефоните, Танимото сподели, че компанията първо ще се концентрира върху генерирането на облаги, като премине към продажба на устройствата си на бизнеса, а не на потребителите.

Вярвам, че можем да се върнем към двуцифрени облаги, откакто преминем към бизнес приложимост “, сподели Танимото. „ Казах на нашия екип да го реализира през идващите три години, с цел да оцелее нашият информационен бизнес. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР