От 1 юли ще поскъпне кафето в заведенията за обществено

...
От 1 юли ще поскъпне кафето в заведенията за обществено
Коментари Харесай

От 1 юли се очаква поскъпване на кафето в Гърция

От 1 юли ще нарастне кафето в заведенията за публично хранене в Гърция, сигнализират от сектора. Повишеният Данък добавена стойност върху заведенията за публично хранене ще се трансферира напълно върху потребителите.

Според Министерството на стопанската система и финансите повторното въвеждане на нараснал Данък добавена стойност върху напитките, сервирани в кафетерии (кафе, чай, какао), ще докара до спестявания от 43 милиона евро годишно, което отчасти ще компенсира фискалните разноски за разширение на понижения Данък добавена стойност върху доставка и питиета за у дома, които се правят оценка на 65 милиона евро годишно.

От бранша на публичното хранене реагираха с писмо до министъра на стопанска система и финансите Костис Хадзидакис с искане за хоризонтално задържане на Данък добавена стойност от 13% върху кафето и безалкохолните питиета.

„ За нас е извънредно мъчно да разберем логиката зад това нарастване, когато кафето към този момент е обременено с данък от 2017 година “ се отбелязва в писмо от федерацията на ресторантьорите.

По тяхно мнение „ увеличеният Данък добавена стойност от заведенията за публично хранене, ще бъде напълно трансфериран върху потребителите, като се има поради, че интернационалните цени на кафето през последните шест месеца са се нараснали със 17% за сорта Арабика и с 50% % за сорта Робуста “.

Експерти от сектора пресметнаха, че от 1 юли сервираното кафе ще нарастне с най-малко 20-30 цента, да вземем за пример от 3,50 на 3,80 евро, което е съвсем 9%.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР