Очевидно важен човек. Такъв изглежда адвокат Петър Илиев за „Има

...
Очевидно важен човек. Такъв изглежда адвокат Петър Илиев за „Има
Коментари Харесай

От Барбадос, през БСП до МВР. Защо Петър Илиев е толкова важен за „Има такъв народ“?

Очевидно значим човек. Такъв наподобява юрист Петър Илиев за „ ИТН “ (ИТН). Юристът e номинацията на партията за вътрешен министър в показания във вторник план на кабинет.

Илиев фигурираше като претендент за министър на правораздаването и в оттегления първи проектокабинет на Има Такъв Народ, отпред на който беше препоръчан някогашният министър (2001-2009) от Национална движение „Симеон Втори" Николай Василев.

Според свидетелствата на „ Демократична България “ (ДБ) и „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ (ИБГНИ) още веднъж той – Петър Илиев, е бил претендентът за министър председател, показан пред тях предишния петък, преди в последния миг Има Такъв Народ да разгласи като номинация за министър-председател Пламен Николов.

Премиер, правосъден или вътрешен министър – и трите поста са значими, а настояването на „ ИТН “ за основна роля на Петър Илиев демонстрира, че той е съществена фигура в управническия екип на партията.

Илиев обаче съумя да събере разнообразни рецензии незабавно след споменаването на името му. В идващите редове събираме наличната информация за него.

Обвинения в плагиатство
Биографията на Илиев дава мотиви за въпроси. Основният измежду тях е плагиат ли е номинираният за вътрешен министър. Повод за това стана обява на Клуб Z от петък, в която се твърди, че в своята книга „ Компетенциите на Народното събрание “ Илиев е плагиатствал десетки страници от своята колежка в Софийския университет доцент доктор Наталия Киселова.

Преди шест години, когато книгата излиза, Киселова не е предявила искания, по тази причина за потвърдено плагиатство не може да се приказва. Специализираната група във Facebook „ Правна полуда “, поддържана от фрагменти на Юридическия факултет към Софийския университет обаче разгласява свое следствие, в което съпостави трудовете на Илиев и Киселова.

Публикацията твърди, че при сравняване на книгите на двамата десетки страници са изцяло идентични, с дребни разлики от някои думи, които при Илиев са съкратени.

Изследването на доцент доктор Наталия Киселова е основата на нейната докторска работа и е писано през 2008 година Книгата на претендента за вътрешен министър е оповестена през 2015 година

Извън обстоятелството, че в случай че плагиатство се потвърди, то това е наказуемо, въпросът дали Илиев е плагиат се оказа централен за Има Такъв Народ, защото единствено преди седмица партията упрекна служебния министър на финансите Асен Василев в „ кражба на интелектуална собственост„. Впоследствие от групировката на Слави Трифонов оповестиха, че няма по какъв начин човек откраднал интелектуален труд да е претендент за пост от тяхно име.

Във вторник заместник-председателят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов сподели в Народното събрание, че Илиев ще съди всеки, който твърди, че той е плагиат. По-късно от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ споделиха, че ще ревизират случая със подозренията към авторството на Илиев, в случай че получат сигнал за това.

Как Трифонов показа Илиев
Когато създателят на „ ИТН “ Слави Трифонов показа първия вид на държавно управление отпред с Николай Василев, Илиев беше предлагането за министър на правораздаването. Трифонов го показа с думите:

„ На 43 година, приказва четири езика. Юрист, приключил магистратура в Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ с цялостно отличие “.

По думите на шоумена Илиев е специализирал „ британско комерсиално право “, „ право на Европейски Съюз “ и „ американско право “. Илиев е помощник в катедрата „ Конституционно право “ в Софийския университет. Доктор по право и създател на редица изявления на юридическа тематика.

Илиев попада в „ ИТН “ откакто съветва „ Шоуто на Слави “ за провеждането на референдума за промяна на изборната система през 2016 година

Почетен консул на офшорна дестинация
От 2017 година Илиев е почетен консул на Барбадос в България. Позицията се разкрива по време на служебното държавно управление на Огнян Герджиков по предложение на тогавашния външен министър Ради Найденов. Найденов е номинация на Има Такъв Народ за външен министър и в този момент.

Остров Барбадос е една от най-популярните офшорни зони в света. През 2020 година Европейският съюз добави Барбадос в „ черния лист “ за „ несъдействащи юрисдикции за данъчни цели “, така наречен „ данъчни убежища “. Страната беше извадена от листата през януари тази година.

Наред с правната си адвокатска фирма, Илиев записва и счетоводно и консултантско сдружение – „ Легамакс акаунтинг “ ЕООД и „ Легамакс консултинг “ ЕООД.

Какво е „ Адвокат на годината “?
В биографията на Петър Илиев написа, че като юрист на годината за 2019 година е притежател на „ най-авторитетната премия и най-високото самопризнание в адвокатската специалност в България “.

Наградата „ юрист на годината “ е част от Националните награди за правораздаване, които са частна самодейност на юристката и пиар Нина Хамилтън. Медиен сътрудник на събитието беше изданието „ Правен свят “. През 2017 година то смени собствеността си и внезапно промени политиката си, като насочи наличието си против критиците на прокуратурата и Висш съдебен съвет. Две години по-късно основният редактор на уеб страницата стана част от екипа на определения за основен прокурор Иван Гешев.

В този интервал носители на премията юрист на годината стават Петър Николов (2017), Златина Хаджипанайотова (2018) и Петър Илиев (2019).

Петър Николов беше един от ръководителите на съдружие „ Родители, обединени за децата “ (РОД). Организация, която твърди, че пази обичайните фамилни полезности, беше съперник на оттеглените Стратегия за детето и Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, известна като Истанбулската спогодба.

Николов е част от „ Български юридически комитет – отбрана на жителите с правни средства “, учреден от „ ловеца на бежанци “ Петър Низамов-Перата. Златина Хаджипанайотова стана известна откакто написа писмо до Дядо Коледа от името на майка на три деца и вдовица и то откри място в доста медии.

Консултант на Българска социалистическа партия
Петър Илиев е бил съветник на „ ИТН “, само че това не е единствената му връзка с партия. Той е съветвал и Българска социалистическа партия.

Илиев е бил юрист на сегашния народен представител от Българска социалистическа партия Иван Иванов, като през 2013 година го е защитавал пред Конституционния съд по дело за евентуалната му несъответственост като депутат. Казусът породи, откакто социалистът бе назначен за зам.-министър на вътрешните работи в кабинета на Пламен Орешарски, а след няколко часа беше отдръпнат поради информация, че през 1995 година е бил шеф на шуменския клон на някогашната силова формация СИК.

В интервала 2014 – 2018 година парламентарната група на Българска социалистическа партия се е съветвала с адвокатската фирма на Илиев по плана на социалистите за нов антикорупционен закон. След намаляването на партийната дотация през 2018 г, социалистите са спрели да употребяват консултантските му услуги.

Освен чисто професионалната връзка сред Илиев и Българска социалистическа партия, има и друга пресечна точка. Пловдивският юрист е шурей на Пламен Червеняков – някогашен парламентарен секретар на строителното министерство по времето на тройната коалиция (2005-2009), някогашен член на управлението на Българска социалистическа партия в Пловдив през 90-те години. В момента Червеняков е отговорник по организационните въпроси в Националния съвет на Българска социалистическа партия. След съкращенията на „ Позитано “ 20 от последните две години, Червеняков е един от дребното „ оживели “ от администрацията.

Петър Илиев и медийният бизнес
По-назад в годините, незабавно откакто приключва право през 2006 година, Петър Илиев влиза в Съвета на шефовете на „ ТВ Седем “, дружно с Диляна Грозданова, Стоян Бързаков и Мария Стоянова.

В „ ТВ Седем “ Илиев е представител на „ Краун медиа “АД, където е член на Съвета на шефовете. Директор и съучастник е Румен Артарски.

През март 2007 Илиев напуща „ ТВ Седем “. Повече от година по-късно в „ ТВ Седем “ влиза майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева.

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР