Днес е 9 септември. На тази дата през 1944 година

Днес е 9 септември. На тази дата през 1944 година ...

Ген. Атанасов припомни: През 2000 г. НС прие закон, с който комунистическият режим беше обявен за престъпен


"Днес е 9 септември. На тази дата през 1944 година е извършен класически държавен преврат с участието на чужда войска. Българската държава е окупирана от Червената армия".

Така започна декларация на парламентарната група на "Демократична България", която направи от парламентарната трибуна ген. Атанас Атанасов преди минути.

"В България е извършен преврат, който впоследствие дава възможност да бъде установен комунистически режим, който 45 години разделя българската нация по различни критерии", продължи ген. Атанасов.

"Трябва да бъдат припомнени определени обстоятелство, за да се помни това което се е случило", каза още той.

"През 2000 година 38-мото Народно събрание прие закон, с който комунистическият режим беше обявен за престъпен", припомни ген. Атанасов. Той посочи, че макар този закон да е декларативен, в него са изредени редица престъпления на комунистическата власт.

"Разстреляни са хора, които са се борили за българската национална идентичност", подчерта той и даде пример с Димитър Пешев, известен със своята роля за спасяването на българските евреи, който е осъден на 15 години затвор.

"През целите 45 години са преследвани са хора, ограничавани са в своите права, отнемани са възможности за развитие, съсипана е българската икономика", каза още ген. Атанасов.

"Българското държавно ръководство в този период от време е предлагало България да изгуби своя суверенитет и да се превърне в 16 република", припомни още той.

"БКП през тези 45 години предприе действия, които разделиха нацията по различен признак, последното от които беше срамният Възродителен процес", категоричен беше той.

"За да има помирение, трябва да има подаяние", завърши ген. Атанас Атанасов.

Източник: fakti.bg