Очевидно, след като държавната машина успя да дискредитира съществено оръжейния

...
Очевидно, след като държавната машина успя да дискредитира съществено оръжейния
Коментари Харесай

Ортаци на Пеевски никнат отвсякъде

Очевидно, откакто държавната машина съумя да дискредитира значително оръжейния ни бизнес и то на обичайните за страната ни пазари, част от „ браншовиците “ ще би трябвало да тръгнат да си търсят ново прехранване. Това изяснява ползата на един оръжеен търговец към...земеделието.

Тези дни надали не с фанфари беше огласена инвестиция за 14 милиона на иранеца с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал-Науаими в „ Тракия икономическа зона “. Кметът на община Марица Димитър Иванов със удовлетворение показа вложителя в новата фабрика за преправка на плодове и зеленчуци, която ще бъде построена от "Балкан агрикалчарал ", благосъстоятелност на Муханнед ал-Науаими.

Кой е той и стои ли някой зад него? Отговорът на този въпрос „ Банкеръ “ даде още преди повече от година в обявата „ Иранец замита покупко-продажбите за Полиграфическия комбинат “.

Нека не забравяме, че името на ал-Науаими

първо се появи в сигнал до прокуратурата, подаден от неправителствената организация "Ние, жителите ". Тя преди две години сезира държавното обвиняване за апетитите на неговата компания "Аполо инженеринг " да се класира като заемодател от така наречен „ първи ред “ на фалираната Корпоративна комерсиална банка. Тогава от сдружението оповестиха, че компанията на иранеца изненадващо се появила в листата за систематизиране на първите 534 млн. лева от масата на несъстоятелността като гарантиран заемодател с взимане за 3.94 млн. лв.. Преди месец част от същинските кредитори на банката бяха отчасти задоволени, само че описът не беше изменен, а "Аполо инженеринг " продължаваше да стои в него. Засега обаче поради заведените правосъдни каузи по случая, претенцията на компанията не е задоволена.

Както „ Банкеръ “ описа в друга своя обява (в началото на янури) под заглавие „ Прокуратурата като селекционер “, признаването на това „ взимане “ от синдиците на банката Ангел Донов и Кристи Маринова беше оспорено и от двамата някогашни шефове на Корпоративна комерсиална банка Георги Христов и Георги Зяпков, които също подадоха сигнал в прокуратурата, в който настояват, че подписите им под предоставените пред синдиците документи за това „ взимане “ са фалшифицирани.

Все още не е ясно по какъв начин ще завърши всичко това. Заинтересовани от разплитането на случая настояват, че в държавното обвиняване към момента не са в положение да заметат следите от този факт, само че съгласно някои източници към този момент се работело по-сериозно.

Що се отнася до въпроса какъв е бизнесът на иранеца

и какви тъкмо са били връзките му с банката, а и с "никъде не фигуриращия “ (по думите на Йордан Цонев) в нея Пеевски можем единствено да гадаем. Това обаче не пречи да напомним някои заключения, които към този момент са направени в редица наши изявления.

През годините "БАНКЕРЪ " следеше всички "движения " в тази посока и още през октомври 2014-а, в текст, озаглавен "Скрити притежатели с нескрити ползи " разказахме за врътките със собствеността на Полиграфическият комбинат, който първо "отлетя " към Лихтенщайн, а по-късно посредством серия от „ изпипани “ като по учебник покупко-продажби се озова в ръцете на Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими. Той спазари парцела за 25 млн. евро, посредством едноличната компания с лимитирана отговорност "Алнуаими груп " (с 5 хиляди лева капитал). Тя от своя страна е 100% благосъстоятелност на "Евро Инвестмънт Холдинг " ЕАД, който също е еднолична благосъстоятелност на Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими и има капитал 100 хиляди лв..

След вложенията в парцели в центъра на София, явно през днешния ден ползата на иранеца към този момент се разгръща и в земеделието.

Според формалната информация, която оповестиха кметът на община Марица Иванов и инж. Пламен Панчев, изпълнителен шеф на „ Тракия икономическа зона “, този път

иранецът насочва парите си

в складовата и индустриална база в региона на пловдивското село Калековец. Това не е първата му инвестиция в бранша на преработката на плодове и зеленчуци. През 2016 –а, известният до неотдавна единствено като оръжеен търговец ал-Науаими откри цех за произвеждане на доматено пюре в Пазарджик („ заплютият “ от Пеевски избирателен район)

Сегашната инвестиция на "Балкан агрикалчарал " ще бъде осъществена на два стадия. Първият е построяването на логистичен център и профилиран склад за пресни плодове и зеленчуци с обща повърхност 55000 кв.м и застроена повърхност 1000 кв. м. Прогнозната стойност е 4 милиона евро.

Вторият стадий е построяването на преработвателно дружество за произвеждане на плодови и зеленчукови концентрати на стойност 10 милиона евро. То ще е върху повърхност 45 000 кв. м, от които 7000 кв. м са халета. Заводът ще е с високотехнологично италианско съоръжение и в него ще зеленчуците ще се преработват до пюрета – като доматено пюре, да вземем за пример, а плодовете до мус – като ябълков мус.Т до появатаова стана ясно от думите на кмета Иванов при представянето на новият огромен вложител в района.

Срокът за строителство на фабриката е до появяването на идната годишна продукция през 2020 година. По думите на шефа на икономическата зона инж. Панчев, Ал-Нуаими споделил с него, че е подготвен даже да удвои индустриалната си база, стига да реализира постоянни взаимоотношения с производителите на плодове и зеленчуци от Пловдивска област. Според кмета Иванов пък, появяването на подобен вложител в региона на преработката на плодове и зеленчуци щяло да реши един от най-значимите проблеми на фермерите от района – изкупуването на създадената продукция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР