Очевидно, от това ръководство на прокуратурата не може да очакваме

...
Очевидно, от това ръководство на прокуратурата не може да очакваме
Коментари Харесай

Взаимна размяна на критики между Рашков и прокуратурата

Очевидно, от това управление на прокуратурата не може да чакаме подпомагане, а единствено пречки и противопоставяне. Но ние ще си вършим работата все пак, съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков в словото си на гала по награждаване на чиновници на Министерство на вътрешните работи, постигнали високи професионални резултати, съобщи Българска телеграфна агенция. Той заяви, че през днешния ден се е получила информация, че прокуратурата по места е " получила сякаш инструкции " по всевъзможен метод да се неглижира полицейския труд, и то по разкрития по следствие по отношение на главния приоритет на министерството за обезпечаване на почтени избори.

Взаимодействието с прокуратурата би трябвало да е налице, другояче работата на Министерство на вътрешните работи няма да стигне до съда, означи Рашков. Във връзка с разкрития случай за пазаруване на гласове в Пловдив, Рашков заяви, че са открити на хартиени носители над 2000 разказани гласа, като против всяко едно от имената имало суми. Също по този начин четирима очевидци, получили такова възнаграждение, са били разпитани пред арбитър, където са създали цялостни самопризнания в тази връзка и са показали хората, които са им обезпечили средствата. " Този триумф, който е безспорен, реализиран в Пловдив, областен прокурор и някои други осмяха ", сподели Рашков, като добави, че някогашният министър-председател и съответен прокурор синхронизирано са осмели работата на Министерство на вътрешните работи, преди да се изчака краят на инспекцията по случая.

Министър Рашков заяви още, че в парцели на жители, свързани с ГЕРБ, са били открити документи, търсени от Национална агенция за приходите, свързани с така наречен случай " златен мочур " - компания за стерилизация на коли на границата с Турция, която имала 32 млн. лева касова наличност. Документите били открити при вчерашната акция, която откри описи с 28 хиляди гласоподаватели, които по първични данни са употребени в предходните избори на 4 април и е било подготвяно тяхното потребление за идните избори.

  " Аз съм горделив с тези дейности, които правят органите на Министерство на вътрешните работи. За мен е чест и наслаждение да работя с такива чиновници, които не се преценяват с нищо друго с изключение на със закона, служат единствено на закона ", сподели още вътрешният министър.

Малко по-късно от прокуратурата реагираха с позиция, изпратена до медиите. Изявлението на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков пред национална медия, което съдържа отрицателни мнения и оценки по отношение на работата на прокурори в страната, е опит за жестоко посягане върху върху независимостта на прокуратурата, се показва в нея.

Според прокуратурата в изказването на министър Рашков се съдържат " отрицателни мнения и оценки по отношение на работата на прокурори в страната по съответни досъдебни производства за закононарушения, свързани с изборните права на жителите и претенции за предприемане на незабавни кадрови ограничения - налагане на дисциплинарни санкции и " премахване " на същите. " От държавното обвиняване показват, че ще защитят и ще застанат зад всеки магистрат, който извършва служебните си отговорности при спазването на закона, съгласно правилата на правовата страна.

Прокуратурата дефинира изявлението на Рашков и като " опит за непозволено въздействие и вмешателство в реализиране на функционалностите на магистратите при взимане на решения по съответни досъдебни производства, което е в несъгласие с конституционно открития принцип за разделяне на управляващите ".

" По този метод се визира независимостта на прокуратурата, цели се уронване на престижа на правосъдната власт и се нарушава правилото на върховенството на правото ", се споделя в позицията на прокуратурата. От прокуратурата допълват още, че се надяват да не бъдат възродени " от дълго време отминали и отречени от времето недемократични практики, противоречащи на конституционно откритите правила на правовата страна, целящи дискредитиране на органите на правосъдната власт. "

Позицията на прокуратурата ще бъде изпратена до президента на Република България, до Европейския парламент, до Европейската комисия, до посолствата на страните членки на Европейския съюз в България, както и до посолствата на Съединени американски щати и на Обединено кралство Англия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР