Очертава се около двумесечно забавяне на археологическия сезон заради по-късен

...
Очертава се около двумесечно забавяне на археологическия сезон заради по-късен
Коментари Харесай

Археологическият сезон ще се забави - тази година ще е от август до октомври -

Очертава се към двумесечно закъснение на археологическия сезон поради по-късен старт на състезанията за избор и финансиране на планове, стана ясно от парламентарен въпрос към министъра на културата Атанас Атанасов и неговия отговор.

Депутатът от " Възраждане " Цвета Галунова упрекна Атанасов в неуспех на работата на археолозите през 2022 година и попита кой ще поеме отговорност за това.

" Не планувам неуспех на археологическия сезон, имам вяра в нашите специалисти, скърбя, че сте толкоз черногледа ", отговори й министърът на културата в едно от редките си обществени включвания. Той уточни, че сезонът ще стартира през август и ще продължи до октомври. 

Така работата на археолозите се редуцира с два месеца - метеорологичните условия изискват тя за стартира при започване на юни и да продължи до края на септември, отвърна го Галунова.

Атанасов призна, че сесията за кандидатстване е оповестена " с известно забавяне ", като от думите му се разбра, че отдава закъснението на по-късното гласоподаване на държавния бюджет. До края на юни междуведомствена комисия ще оцени и класира плановете, увери той.

" Считам, че са основани условия (археолозите) да проведат изследвания, професионалният им опит ще помогне за компенсиране на забавянето ", добави Атанасов.

" Вие се оправдавате със забавянето на бюджета, само че оповестяването на състезанията няма общо с това - единият е разгласен преди, а другият след приемането на бюджета ", отговори му депутатката.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР