Международният фестивал за танц и пърформанс открива 16-ото си издание

...
Международният фестивал за танц и пърформанс открива 16-ото си издание
Коментари Харесай

One Dance 2024: пълна програма

Международният фестивал за танц и пърформанс открива 16-ото си издание на 10 май в Пловдив

Между 10 май и 2 юни в Пловдив ще се организира 16-ото издание на Оne Dance Festival – интернационален фестивал за танц и пърформанс. С ново име, нова образна еднаквост, слоган „ Dance with Everybody ”, Фокус Франция, 5 копродукции, 12 спектакли и паралелна стратегия от работилници – One Dance Festival ще се разгърне в границите на четири танцови уикенда и ще показа творбите на знакови и изгряващи европейски хореографи. За първи път в своята история One Dance Festival провежда и Танцова академия със стипендии за 12 студенти, начинаещи или дейни танцови актьори, работещи в България. Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival ще намерите на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от epaygo.bg

Фестивалът стартира с тематичен уикенд „ Фокус Франция ”, осъществен с поддръжката на Френския Институт в Париж, част от който ще забележим 4 спектакли. По време на откриващия уикенд ще се проведат и 5 безвъзмездни танцови ателиета с хореографите Йоаким Моде, Бенджамин Кан, Лота Гартън, Довидас Стримайтис и представители на компания MazelFreten, част от Фокус Франция.

През втория фестивален уикенд (17 – 19 май) бъдат показани спектаклите „ Алюри и квартет дами ” на Mucha Muchacha (Испания), „ НА СЦЕНА – Концертът ” на Тииа Касуринен (Финландия) и „ All of Мy Love ” на Йоанна Параскевопулу (Гърция).

Третият фестивален уикенд стартира на 24 май с премиерата на новия театър на Яница Атанасова – „ Шило ”. На 25 май ще бъде показан спектакъла „ 11 3 8 7 ” на колектив Trevoga, а на сцената на ДК “Борис Христов ” ще забележим един от огромните акценти в тазгодишната стратегия на фестивала – „ Лапис Лазули ” – новият театър на гръцкия хореограф Еврипидис Ласкаридис. „ Лапис Лазули ” ще бъде показан и на 26 май, още веднъж в ДК „ Борис Христов ”. По време на закриващия уикенд на фестивала (31 май – 1 юни) в Пловдив ще бъдат показани спектаклите „ Ацумори ” на португалската хореографка Катарина Миранда и „ Вълшебни приказки ” на чешкия танцов колектив POCKETART.

АКЦЕНТИ:

 

Mazelfreten – Rave Lucid (Фокус Франция) – разкриване – 10.05.2024 – ДК Борис Христов, 19:30ч.

„ Rave Lucid ” носи наелектризиращата сила на парижки нощен клуб. Нещо повече – хаус музиката, дискотечното осветяване и експресивността на десетимата танцьори се миксират в зрелищен успех на танца електро денс. Неговата магнетична и високочестотна магия безусловно залива подиуми и зали в спектакъла на хореографите Брандон Масел и Лора Дефретин, създатели на френската компания Mazelfreten. След спектакъла, във фоайето на Дк “Борис Христов ”, ще се организира и открит урок по електро денс, с присъединяване на публиката.

Hairy / Рошаво – Довидас Стримайтис (Фокус Франция) – 12.05.2024 – ДК Борис Христов, 19:30ч.

В спектакъла си „ Hairy “ Довидас Стримайтис преглежда опозицията сред статиката на косата и динамичността на тялото, сред нейната неконтролируема природа и танца като изкуството на физическия (само)контрол. Битка сред реда и хаоса – това е театър, в който безволевата, само че свободна коса разстила символните си смисли като равнодушие, възторг, креативен ентусиазъм, субкултурна хармония.

Mucha Muchacha – Алюри и квартет дами (Испания) – 17.05.2024 – ДК Борис Христов, 19:30ч.

В спектакъла „ Алюри и квартет дами ” телата са по едно и също време коне и ездачи, принадлежности и занаятчии. Това е галоп към откривателството на вероятния нов фолклор, самобитен артистичен опит да разберем какви сме и накъде отиваме посредством изкуството на танца. Mucha Muchacha организират своя опит на сцената с изящна физикалност и пределна емоционалност. Светлинни и образни резултати, непредвидени радио летописи, регетон, фламенко и електронна музика стават хранителна среда за танца на бъдещето.

Яница Атанасова – Шило (България) – премиера – 24.05.2024 – Драматичен спектакъл, Пловдив, 19:30

Носителка на премията на публиката ИКАР за спектакъла си „ Пастет ”, в новия си театър „ Шило ” Яница Атанасова разсъждава върху концепцията за „ комфорт “ и връзката му със обществените и културни правила. Шилото се трансформира в знак на желанието за физическо и прочувствено освобождение, увещание за методите, по които тялото може да се бунтува против рестриктивните мерки и да търси лично чувство за комфорт и задоволство. Спектакълът е третата копродукция на One Dance Festival и РЦСИ Топлоцетрала.

Еврипидис Ласкаридис – Лапис Лазули (Гърция) – 25.05. и 26.05.2024 – ДК Борис Христов

Гръцкият хореограф и режисьор Еврипидис Ласкаридис, едно от водещите имена на международната сцена на изпълнителските изкуства, идва за първи път в България на 25 и 26 май. Известен с проучванията на глупостта и трансформациите в творчеството си, Ласкаридис ще показа най-новата си театрална творба „ Лапис Лазули “ седмици след международната премиера в Атина. В „ Лапис Лазули “ Еврипидис Ласкаридис изследва редица противоположности като материалното и духовното, съня и кошмара, съзнателното и подсъзнателното, като построява на сцената гъста мрежа от антитези. Спектакълът е продукция на Onassis Stegi, копродуциран от Big Pulse Alliance и One Dance Festival.

Катарина Миранда – Ацумори (Португалия)  – 31.05.2024 – ДК Борис Христов, 19:30ч

„ Ацумори “ – новата театрална продукция на португалската хореографка Катарина Миранда, ще бъде показана на 31 май в Дом на културата „ Борис Христов “ – Пловдив, по време на 16-ото издание на Оne Dance Festival. Позната на българската аудитория със спектакъла си „ Кабракимера “, част от One Dance Week 2022, Катарина Миранда е едно от най-ярките имена на актуалната танцова сцена в Европа, а новият й спектакълът „ Ацумори “ е продукция на център „ Жорж Помпиду “ в Париж, фестивала в Порто и One Dance Festival.

Допълнителна информация за цялостната стратегия на фестивала ще намерите на onedance-festival.com. Билетите са в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от тук.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР