Очаквано последните енергийни новини - за въведената от България такса

...
Очаквано последните енергийни новини - за въведената от България такса
Коментари Харесай

Такса руски газ и потенциалната продажба на Лукойл - нов повод за престрелки Радев-власт

Очаквано последните енергийни вести - за въведената от България такса " съветски газ " и хипотетичния интерес за закупуването на рафинериията на " Лукойл " в Бургас, доведоха до нова порция престрелки от президента Румен Радев против властта. И следващ отговор.

Днес в отговор на журналистически въпроси Радев упрекна ръководещите в загадка продажба на рафинерията, в посягане върху страни членки на Европейския съюз, в гонене на котерийни ползи, в некомпетентни и скандални решения и прочие, и прочие

Както е известно, България наложи налог върху транзитирания съветски газ и смути пазара в Европа и най-много Унгария и Сърбия - въведе " енергийна вноска " от 20 лв. за мегаватчас газ от съветски генезис. Това е към 20% от цената на европейския газ, търгуван в районния център Амстердам.

Вчера пък " Файненшъл таймс " разгласява материал, отдаден на решението на страната ни за таксата " съветски газ ", като се базира на цитати и от министъра на финансите Асен Василев, приказвал за изданието. Там Василев е представен и да споделя, че има инвеститорски интерес към " Лукойл " (не страната продава, б.р.), само че не дава детайлности. По-късно, към този момент от България, това бе доказано и от премиера Николай Денков.

" Диалогът сред институциите е нужда, само че следва да има за цел отстояването на националния интерес, сигурността и благосъстоянието на обществото ни, а не гонене на котерийни ползи. Зад красивите " опорки ", които прикриват сега ръководството, се вижда прокарването на концепциите от тъмния сюжет на записа ", съобщи пред публицисти през днешния ден Радев в отговор на въпрос за разговора сред институциите, визирайки записът от партийното съвещание на " Продължаваме промяната ", без да прецизира кой мрачен сюжет вижда. Само, че той бил за " реализиране на користни цели с цената на тежки и деструктивни взаимни отстъпки, нарушение на базови европейски полезности и правила, опрощаване на грехове, легитимация на беззаконието и безнаказаността, политическо избелване ".

" Тайната подготовка на продажбата на " Лукойл ", оповестена първо в непознати медии, е индикатор е, че смяната се случва на мрачно ", продължи Румен Радев.

Посочи и че решенията за подобен стратегически за страната ни въпрос се взимат без обществото да бъде осведомено, без разговор и без разбор за следствията. " Управляващите дължат отговор каква орис плануват те на българската рафинерия, на хилядите заети там, на Бургаския район, на националната ни енергетика и стопанска система ", съобщи.

Помолен за коментар за увеличените от българска страна директни такси за транспорт на природен газ през България, президентът сподели, че ръководещите сякаш приказват за европейска взаимност и интеграция, само че с дейностите си протягат ръка на страна член на Европейски Съюз, съдружник и сътрудник в НАТО и в Европейски Съюз като Унгария, с която ни свързват здрави, дълбоки културни и исторически връзки и която е един от главните вложители у нас. 

" Започналото примирие в обществото ни с некомпетентни и скандални решения дава все по-голяма убеденост на ръководещите, че могат да вършат каквото си желаят освен вътре, само че и на открито – да погазват европейски правила, подписани към този момент контракти, да се бъркат в суверенни решения на други страни ", съобщи още по мотива.

Държавният глава акцентира също по този начин, че решението на ръководещите води и до декапитализация на " Булгартрансгаз "  и нейния банкрут, по тази причина би трябвало да дадат отговор чии в действителност ползи обслужват, тъй като не са публичните.
" Тази версия няма учредения "
" Булгартрансгаз "  не е застрашен от банкрут. Тази версия няма учредения. Въведената преди няколко дни такса за импорт и пренос на съветски газ през България поражда обвързване във връзка с " Газпром ", а не на страните консуматори на този газ или пък на " Булгартрансгаз " - пристигна отговор от " Дондуков " 1 - от премиера Николай Денков.

" Страната ни има ясни причини за таксата от 20 лева за мегаватчас. От една страна, ние пазиме българския интерес - това са доходи, които могат да влязат в бюджета. От друга страна, има много добра опция по този метод да се сътвори същинска конкуренция сред тръбния и втечнения газ, от което би спечелила цяла Европа ", изясни за следващ път Денков.

И още веднъж уточни, че сега нищо не постанова използването на съветски газ – има развиване на газопреносната мрежа и интерконектори.

Денков разгласи, че таксата е изискуема от момента на влизане на решението в деяние, а реализирането ѝ изисква систематизиране на отговорностите сред участниците в процеса.

" Това е развой, който ще бъде изчистен и осъществен по метод, по който няма да заплаши българските институции ", твърди той.

Документите за новата такса са изпратени на Европейската комисия, предстоят диалози с представителите на другите европейски страни. Има възможност те да стартират още идната седмица на съвещанието на Европейския съвет в Брюксел. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР