Ватиканът иска да разкрие свой постоянен офис в Китай, което

...
Ватиканът иска да разкрие свой постоянен офис в Китай, което
Коментари Харесай

Ватиканът протяга ръка към Китай

Ватиканът желае да разкрие собствен непрекъснат офис в Китай, което би било огромно усъвършенстване на дипломатическите връзки с Пекин. Това съобщи ватиканският държавен секретар Пиетро Паролин, представен от " Ройтерс ".

Отношенията сред Ватикана и комунистически Китай исторически са били обтегнати, само че папа Франциск сложи като собствен приоритет нормализирането им, като се основава на за назначение на епископи.

" Отдавна се надявахме да можем да имаме устойчиво наличие в Китай ", означи Паролин и добави, че Ватиканът може да обмисли нови дипломатически формули за задачата.

Миналата година Ватиканът получи позволение да има  - друга комунистическа страна, с която няма дипломатически връзки. Паролин допусна, че китайски делегат може да одобри друга купа.
 Католическата черква в Китай се врече във честност към Партията след договорката с Ватикана
Католическата черква в Китай се врече във честност към Партията след договорката с Ватикана

В Китай има към 12 милиона католици

Кардиналът съобщи, че признаването от страна на Ватикана на Съвета на китайските епископи - който се управлява от Китайската комунистическа партия - също е на дневен ред и " в ход ".

Паролин направи изказването си по време на проведена от Ватикана конференция за Католическата черква в Китай, която предложи рядка платформа за диалози на високо равнище сред двете страни.

Един от присъстващите беше епископът на Шанхай Джоузеф Шен Бин, който беше назначен от китайските управляващи без консултация с Ватикана в явно нарушаване на съглашението от 2018 година Въпреки това папа Франциск утвърди хода предходната година със задна дата.

Консервативните католици разкритикуваха епископското съглашение като продажна договорка на комунистически Китай, само че Ватикана го отбрани като несъвършено средство за водене на някаква форма на разговор с управляващите за положителното на всички китайски католици.

Във видеопослание за конференцията папа Франциск означи, че Католическата черква е напреднала в Китай и другаде " през непредвидени пътища, даже през времена на самообладание и тествания ".

Пекин се пробва да изкорени непознатите въздействия в религията и да наложи послушание на Комунистическата партия. В Китай има сред 10 и 12 милиона католици.
 Китай се съгласи да одобри папския делегат за Украйна
Китай се съгласи да одобри папския делегат за Украйна

Дзупи ще бъде в Китай от сряда до петък като част от дипломатически старания за улеснение на мира в Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР