Обстрелът не беше истински обстрел. Най-тежкият тук беше от 5

...
Обстрелът не беше истински обстрел. Най-тежкият тук беше от 5
Коментари Харесай

Това е нашата земя: Те отказват да напуснат Харков въпреки разрушенията и обстрела

" Обстрелът не беше същински обстрел. Най-тежкият тук беше от 5 март нататък. През март, април. Бяхме си вкъщи и се страхувахме, че къщата ни ще се срути. Но в понеделник се чуваше единствено леко боричкане. Не беше същото като преди. " Така Виктория Пономаренко от Харков разказва масираните съветски ракетни удари по Украйна в понеделник.

Пономаренко живее в харковския квартал Салтивка, който е интензивно обстрелван и съвсем опустошен от началото на войната. Тя стои на пазара със своята другарка Любов Степанова. Жените оферират обувки и облекла на спонтанни сгъваеми масички. Пазарът е съществено потърпевш от обстрела. Зад дамите в небето се издигат единствено ръждясали стоманени греди, само че оптимизмът им е непреклонен. " Чакаме да пристигна краят. Разбира се, Украйна ще победи, не се съмняваме в това. Това е нашата земя. Който и да ни вади нож, от нож ще почине. "

Русия нападна енергийната инфраструктура в навечерието на зимата

Въпреки целия оптимизъм Украйна явно е изправена пред тежка зима. В понеделник Русия насочи обстрела си към обекти от украинската енергийна инфраструктура. В резултат на това в хиляди обитаеми места най-малко краткотрайно прекъсна електрозахранването. Заради сраженията в огромни елементи от Източна Украйна няма нито течаща вода, нито функциониращо отопление. Но това не плаши продавачката Виктория Пономаренко.

" Живеем си като всеки ден. Каквото ще да става. Когато стане студено, ще стане. Имам апартамент, имам прозорци. Нашият дом е още цялостен, не е бил погубен. Ще се обличаме топло. Одеяла, чорапи, възглавници, топли шапки ", споделя Пономаренко. Двете дами имат доверие на работещите в общинските служби. По време на войната в Салтивка безспирно се ремонтират електропроводи, водопроводи и топлопроводи.

Повечето жилища към този момент са празни

Ремонтират ги мъже като Тарас. Заедно с сътрудниците си той се катери по плоския покрив на висока постройка. От една седмица мъжете ремонтират тръбите за парното. Предполагат, че ще им трябват още две седмици за цялата постройка.

" Поставяме крановете и ги изключваме, тъй че тръбите да работят настрана. Ако няма кой да се отоплява, могат да бъдат изключени. Така парното ще работи единствено в жилищата, в които живеят хора ", изяснява той. Защото по-голямата част от жилищата в Салтивка към този момент са празни. В постройката, в която се трудят Тарас и сътрудниците му, са останали да живеят единствено пет фамилии, споделя той. И въпреки всичко мъжете ремонтират отоплението. " Подготвяме всичко за зимата, с цел да е топло на хората. За да могат да преживеят студовете. Работим допустимо най-бързо, с най-високо качество и надеждно ", споделя сътрудника на Тарас.

Автор: Ребека Барт
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР