Общоизвестно е,че всяка учебна година българските родители добавят частни уроци

...
Общоизвестно е,че всяка учебна година българските родители добавят частни уроци
Коментари Харесай

Частните уроци - старото нормално в бг образованието

Общоизвестно е, че всяка образователна година българските родители прибавят частни уроци към заниманията на детето си, за които заплащат хиляди левове. И освен тъй като имат желанието да разширят кръгозора му или да развиват интереса му в посока, която самото то е избрало, а тъй като са уверени, че това е единственият метод да продължи образованието си в " мечтаното учебно заведение ".  

Тези настройки се удостоверяват и от изследване на просветителната платформа Научи.бг измежду 400 български родители, учители и възпитаници, което изследва настроенията към частните уроци, онлайн инструментите, отдалеченото образование и новаторските способи на преподаване.

Половината родители считат, че частните уроци са наложителни, с цел да бъде признато детето им в мечтаното учебно заведение.

Над 50% от интервюираните възпитаници също са на мнение, че не биха могли да влязат в мечтаното от тях учебно заведение без спомагателна извънкласна подготовка. 

Проучването демонстрира още, че един от главните фактори, които са от голяма важност, когато учениците  търсят спомагателни уроци, са квалификацията и опитът на учителя (63.2% от анкетираните). На същото мнение са и над 2/3-и от интервюираните родители. 

К акво на процедура значи това

Оказва се, че матурите, които би трябвало да покажат наученото в учебно заведение, се трансформират в оценка на наученото от частните уроци, безплатното обучение не е гратис, а учителите в учебно заведение и частните учители са едни и същи (разбира се, има и изключения).

Няма публична статистика какъв брой деца имат спомагателни занимания поради НВО, какъв брой учители дават спомагателни уроци отвън трудовите си задължения. Не е ясно и дали децата биха се справили без частни уроци, тъй като обичайно по-голямата част от тях вървят на такива, а родителите одобряват за даденост, че пристигна ли моментът, би трябвало да влагат в образованието на децата точно по този метод. Дори и тези, които нямат опция да си го разрешат. 

В последна сметка, в България родители и възпитаници живеят в паралелни системи на обучение. Подобно на паралелните вселени в комиксите, в които героят минава, с цел да промени събитията в своя личен свят. 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР