Общият показател на доверие на потребителите през април 2024 г.

...
Общият показател на доверие на потребителите през април 2024 г.
Коментари Харесай

НСИ отчита подобряване на потребителските нагласи през април

Общият индикатор на доверие на потребителите през април 2024 година се покачва с 1.5 пункта спрямо януари (от -15.5% на -14.0%), като при популацията в градовете нарастването е 1.3 пункта, а при популацията в селата - 1.6 пункта.

Общата оценка за развиването на икономическата обстановка в страната през последните дванадесет месеца бележи известно усъвършенстване, вследствие на което балансовия индикатор се повишава с 6.6 пункта (от -47.4 на -40.8). Очакванията на живеещите в селата са тази наклонност да продължи и през идващите дванадесет месеца, за разлика от популацията в градовете, което е малко по-песимистично настроено спрямо три месеца по-рано.

По отношение на безработицата в страната през идващите дванадесет месеца прогнозите както на градското, по този начин и селското население се изместват към по-негативните отзиви.

Потребителите са на мнение, че и през последните дванадесет месеца има повишаване на потребителските цени, само че с по-слабо движение. Същевременно инфлационните им упования за идващите дванадесет месеца се ускоряват (повишение на балансовия индикатор с 10.2 пункта - от 5.4 на 15.6).

В съпоставяне с януари се следи понижение на негативизма в оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото положение на техните семейства през последните дванадесет месеца, като прогнозите им за идващите дванадесет месеца остават удобни.

Последната анкета регистрира и по-позитивна настройка в желанието им за осъществяването на разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост, за „ покупка на кола “ и за „ усъвършенствания в дома “ през идващите дванадесет месеца.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР