Общините ще имат нови отговорности за проверки за легално използване

...
Общините ще имат нови отговорности за проверки за легално използване
Коментари Харесай

Започват проверки за легално използване на музика в търговските и туристически обекти




Общините ще имат нови отговорности за инспекции за легално потребление на музика в комерсиалните и туристически обекти. Започна лятна контролна акция в отбрана на авторските права на музикантите.

От Конфедерацията на българския туристически бизнес преди дни настояха за равностойно отнасяне на всички организации. Те желаят и отбрана на правилата на свободната конкуренция и равнопоставеност на всички организации във връзка с заплащането на авторските права.

Близо 170 представители на общините се включиха в семинара, проведен от Музикаутор и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация за функциите на общините в процеса на използване на Закона за авторското право и сродните му права . Големият интерес е свързан от функционалностите, които имат общините по използването на законовите разпореждания за легално потребление на музика в комерсиалните и туристически обекти , както и на интензивността на общините като уредници или домакини на културни събития.

„ На надзор подлежат всички обекти, които употребяват музика, като част от техния бизнес модел – салони за хубост, търговски центрове, фитнес – салони, питейни заведения, заведения за хранене и други “, уточни пред БНР Иван Димитров, изпълнителен шеф на Музикаутор, организацията на създатели и музикални издатели за ръководство на авторски права.

 Picabay

„ Държавата в този момент се задейства по отношение на редуцирането на Covid ограниченията, естествено е да има деен надзор.

„ Според закона за авторските права се изисква да има документално позволение, обещано авансово на обекта – т.е. приказваме за лицензия, контракт, който е подписан с Музикаутор по отношение на авторските права. Това към този момент може да стане и по електронен път “, разясни още Димитров.

" Когато се влезе на платформата и генерират своя контракт, своя лиценз, те получават един специфичен стикер с баркод , при сканирането на който излиза наяве, че обектът е с настоящ контракт ".

Министерство на културата взаимно с Националното съдружие на общините организират образование за общинските инспектори и кметовете по какъв начин да се поверяват обектите за съществуване на лицензи с Музикаутор.

" Ние не сме съперници, ние работим за една идея - това е спазването на закона и това да докара до опцията българските създатели да могат да получават заплащане за своя труд ",  разяснява в „ Хоризонт до обед “ Сава Тихолов, шеф отдел " Култура, протокол и връзки с обществеността " в община Балчик.

" Много положително беше образованието, само че ние общините се явяваме контролиращи и следени. Но ние нямаме потенциала, съответно в община Балчик, да се обзет всички обекти. Ако би трябвало да се съблюдава законът, би трябвало да се намерения за нещо работещо ", разясни Тихолов.

Когато контролът на обектите се извръшва от Министерство на културата, приходите от санкциите отиват в държавия бюджет и фонд " Култура ", когато инспекциите са от общините - средствата отиват 50 на 100 в общините, за културни действия, а 50 на 100 още веднъж в националния бюджет.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР