Общините ще бъдат силно затруднени в първите месец-два на новата

...
Общините ще бъдат силно затруднени в първите месец-два на новата
Коментари Харесай

Общините не смеят да вдигат местните данъци и такси през 2022 г.

Общините ще бъдат мощно затруднени в първите месец-два на новата година, изпълнявайки стария бюджет за 2021 година при ръст на минималната работна заплата и фрапантното нарастване на цените на електроенергията. Това съобщи пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините.

Разходите на локалните власти за прехрана на всички общински системи са нарастнали с над 30%, затова ще бъде проблем за тях да посрещната новата година с почти същите средства, както първоначално на 2021 година Още повече, че през януари общините нямат никакви лични данъчни доходи - първите приходи от локални налози и такси стартират да влизат в общинските бюджети през февруари.

" Най-трудно ще бъде да се покрият разноските за отопление и за храна в обществените заведения, до момента в който не бъде признат държавният бюджет ", сподели Георгиева.

Въпреки тези компликации общините не плануват повишение на локалните налози и такси, с цел да компенсират дефицита на средства, увери тя.

София и Пловдив няма да усилват такса " боклук " за 2022 година Това се плануват план-сметките им за сметоизвозването, депонирането и поддържането на чистотата, гласувани вече от общинските препоръки.

" Въпреки нарастването в разноските по план-сметката, не се планува увеличение на размера на таксата за битови боклуци, тя остава 1,6 промила за жилищните парцели. В актуалната сложна икономическа конюнктура, това е фактически обществено допустимият размер на таксата и ще разреши и по-добрата събираемост на приходите от нея. Очакваните доходи от такса битови отпадъци за 2022 година са за 237 млн. лева, което е с близо 9 млн. лева повече по отношение на плануваните за настоящата година, които ще дойдат от възстановяване на събираемостта и включването на нови парцели към сметосъбиращата система ", разяснява ръководителят на комисията по финанси в СОС Стефан Марков.

Зам.-кметът по екологията в Пловдив Анести Тимчев изясни, че при продължаваща COVID-пандемия няма да се натоварват жителите и бизнеса с спомагателни разноски и по тази причина не се планува повишение на такса " боклук " следващата година. Въпреки че няма да има нараствания през 2022 година, община Пловдив ще задели повече средства за съдове за запазване на битови боклуци. Около 200 000 лева. ще бъдат употребявани за закупуване 600 броя контейнери и кофи. 

От сдружението на общините показват, че съвсем са изключение общините, които все пак планират да повишат такса боклук

Такава е Силистра, където за 2022 година такса битови боклуци се подвига от 3 на 5 промила за града и на 7 за останалите обитаеми места в общината. За последно смяна е имало през 2005 година

" Причина за покачването е несъответствието, който се получава сред приходите от такса битови боклуци и направените разноски за тези действия. Дори и при 100% събираемост на налога през 2022 г. тези доходи ще покрият едвам към 70% от утвърдените разноски ", обясни зам.-кметът по финансовите въпроси Мирослав Тодоров. Той обаче даде обещание следващата година да започне построяването на нова клетка на районното хранилище за битови боклуци.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР