Община Бургас е започнала нова проверка за незаконно строителство на

...
Община Бургас е започнала нова проверка за незаконно строителство на
Коментари Харесай

Извънредно! Проверка търси незаконни строежи в сарая на Доган

Община Бургас е почнала нова инспекция за нелегално строителство на територията на така наречен морски сарай на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган в парк „ Росенец “ край Бургас. Става дума за неговата оранжерия за „ биокраставици “, станала известна по време на огромните цивилен митинги на „ Росенец “ през лятото на 2020 година. Тогава Доган сподели пред бТВ вътрешността на имението и описа, че отглежда рози, биокраставици и домати. Както се оказа, обаче, оранжерията няма документи.

За новата инспекция излиза наяве от отговор на общината след питане по Закона за достъп до социална информация от гражданския деятел Николай Неделчев, който той даде на Mediapool

В края на предходната година Върховният административен съд дефинитивно реши разногласието за оранжерията в интерес на почетния водач на Движение за права и свободи. Причината е неуместната заповед на община Бургас, в която площта на оборудването е разказана толкоз неправилно, че напряко е подозрително.

През август 2020 година, незабавно след гражданските митинги, чиновниците на община Бургас започнаха да се интересуват от лятната резиденция на Доган в „ Росенец “. При назначените инспекции бяха открити няколко противозаконни постройки на територията на парцела и бяха издадени заповеди за премахването им. Сред тях бе оранжерията.

Реклама

Любопитното е по какъв начин чиновниците на община Бургас бяха измерили площта на оранжерията при първата инспекция. Те откриха, че парникът за зеленчуци е с размер 500 кв.м. За такива обекти са нужни капиталов план и строителни разрешителни.

Издадена бе заповед за срутване за сметка на притежателя. Както е известно, формалният притежател е компанията „ Хермес солар “. Тя незабавно апелира заповедта пред съд.

Вещото лице по делото обаче открива, че вписаната в заповедта за срутване повърхност е толкоз неверна, че няма по какъв начин да мине пред съда. Оказва се, че не става дума за една оранжерия, а за три. Те са свързани една с друга. Общата им повърхност е 912 кв.м., което е съвсем два пъти по-голяма повърхност от тази, указана в заповедта на кметството.

Върховният съд споделя, че от издадената заповед за унищожаване не се схваща кой тъкмо обект би трябвало да се отстрани, тъй като общината е записала, че оранжерията е 500 кв.м. Сега община Бургас ще прави втори опит да мери оранжерията, в случай че тя към момента съществува.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР