Обществото ни вече е стигнали пика на тревогата от заразяването

...
Обществото ни вече е стигнали пика на тревогата от заразяването
Коментари Харесай

Стигнахме ли пика на тревога от заразата?

Обществото ни към този момент е стигнали пика на паниката от заразяването с ковид и всички други последици от епидемията, стана ясно от изявление за БНР на изпълнителния шеф на "Галъп интернешънъл " Първан Симеонов.

По думите му паниката в последните седмици в страната ни е спряла да пораства, защото е достигнала до така наречен "плато ". "Надявам се да не сме се успокоили прибързано, тъй като това би означавало и прибързано понижаване на мобилизацията и надлежно проблем във връзка с разпространяване на болестта. Надявам се болестта от ковид да не се популяризира, тъй като тогава и паниката може да стартира да пораства ", призна Симеонов.

Той разяснява, че данните от последното изследване на "Галъп интернешънъл " демонстрират, че колкото по-успешни са ограниченията, толкоз по-ненужни наподобяват те на хората. "Около празничните дни имаше и доказателство на тези социологически данни и това беше по-спокойното празнично придвижване на хората ", изясни социологът.

Във връзка с посоченото от една пета от интервюираните, че демокрацията не е ефикасна по време на рецесия, той уточни, че същият % хора евентуално и при други условия биха "изскърцали със зъби " против демократичните механизми и подчертава, че въпреки всичко болшинството - 78% не считат демокрацията за неефективна. "Бих предпочел да считам, че чашата е 78% цялостна, а не 22% празна ", сподели Симеонов.

По думите му прекрасен признак в България е, че се резервира демократичният инстикт, що се отнася до личните права на съответния човек. "Направихме няколко талази (на проучването - бел.ред.) и те демонстрират равномерен спад на готовността да се жертват цивилен права.... Предпочитам да го проучвам като либерален инстикт. Много са въпреки всичко тези проценти - бяха 83, станаха 78, в този момент са 73% тези, които споделят, че са подготвени да се разделят с част от правата си. Много са, само че не вървят нагоре ". Симеонов посочи, че в света този % укрепва, тъй като там паниката пораства.

Проучването демонстрира, че към този момент 9% от хората споделят, че са изгубили работа, в световен мащаб 15% декларират това. Само една трета са хората, които настояват, че към този момент джобът не им е обиден: "Все още терзанията в България са подредени по този начин: болестта, работното място демокрацията ".

Социологът посочи, че поддръжката за ограниченията остава непроменена - над 70% от хората не престават да правят оценка дейностите на държавното управление като положителни: "Струва ми се, че Оперативният щаб се мисли като някаква надстройка на държавното управление в публичните очи. Причините са елементарни. Първо - той наподобява по-непартиен и надлежно хората го харесват повече. Второ - предстоятелят на щаба е по едно и също време доктор и човек с униформа, а обществото ни обича хората с униформа. Армията е една от институциите с най-високо доверие в България ".

Първан Симеонов уточни още, че ситуационната оценка на премиера Бойко Борисов е 68%, която през останалото време е двойно по-ниска. Той посочи, че това е международна наклонност за поддръжка на властта и България не е изключение, а в противен случай - тя е представителна за света.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР