Общественият газов доставчик Булгаргаз“ е имал възможност да внесе изцяло

...
Общественият газов доставчик Булгаргаз“ е имал възможност да внесе изцяло
Коментари Харесай

Булгаргаз можел да внася повече азерски газ. Защо не го направил

Общественият газов снабдител „ Булгаргаз “ е имал опция да внесе напълно контрактувания газ от Азербайджан.

Това дава отговор документално през днешния ден министърът на енергетиката Александър Николов в границите на парламентарния надзор на запитване от народния представител от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев.

В същото време през днешния ден тече инспекция на ДАНС и полицията в здания на газовия оператор.

В позицията на енергийния министър се показва, че според подписания контракт сред " Булгаргаз " и " Азербайджан газ съплай къмпани " (Azerbaijan Gas Supply Company - AGSC), IGB (междусистемната газова връзка Гърция-България) е посочена като една от точките за доставка на природен газ.

Това не значи, че за " Булгаргаз " не е имало опция да получи цялостните размери природен газ, като повода да не се случи това са подписани в следствие от Булгарггаз анекси, които са фиксирали интерконектора като входна точка.

Вследствие на всички осъществени дейности от " Булгаргаз ", обстановката е такава, че за доставката към сегашния миг на цялостните количества природен газ, е належащо експлицитното единодушие на AGSC, добавя министър Николов.

Според контракта азерската компания би трябвало да доставя на България по 1 милиарда куб метра природен газ годишно, а по думите на шефа на „ Булгараз “  Николай Павлов в края на 2022 година се получават към 30-35% от тези количества.

От отговор на различен въпрос на Ивайло Мирчев излиза наяве, че Буларгаз е резервирал по-малък потенциал за импорт на азерски газ и през 2022 година по газовата връзка с Гърция, която се очакваше да бъде подготвена до 31 декември предходната година.

Министерството дефинира дейностите на Булгаргаз като ненужни, тъй като липсва справедлива причина за за понижаване на контрактуваните количества от 14 400 на 10 000 мегаватчаса дневно.

Поради тази причина министерството, взаимно с Българския енергиен холдинг, обясняват аргументите за дейностите на " Булгаргаз ", показва министър Николов.

Позицията на „ Булгаргаз “

На 1 януари от " Булгаргаз " разгласиха на уеб страницата си публична позиция, в която дават отговор на въпроса за какво България получава единствено част от контрактуваните количества природен газ от Азербайджан. Според публичния снабдител единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България, според контракта с азерската страна, е газопроводът IGB (междусистемната газова връзка Гърция-България), който не е построен, написа Българска телеграфна агенция.

През 2020 година азерският снабдител е уведомил " Булгаргаз ", че стартира доставки по Трансадриатическия газопровод до мястото на свързване с IGB на Комотини, само че газопроводът IGB не беше построен.

" При това състояние Булгаргаз ЕАД освен че не може да получава природен газ според контракта, само че е застрашен и от неустойки ", написаха тогава от публичния снабдител.

Според " Булгаргаз " азерската компания, от своя страна, нито е длъжна да доставя газ по различен газопровод, с изключение на по IGB, нито - да доставя всички количества, които би доставила по IGB. След като към този момент няколко пъти стартирането на газопровода IGB се отсрочва, " Булгаргаз " ЕАД не е имал различен избор, с изключение на да договаря с азерската страна и да търси най-хубавото допустимо краткотрайно решение с експлицитното единодушие на доставчика.

Преговорите не престават

Това, което заявяват и от Министерството на енергетиката и от „ Булгараз “ е, че се водят договаряния на най-високо държавно равнище България да получава азерския газ в пъен размер даже и да не бъде приключена в обозримото бъдеще газовата връзка с Гърция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР