Общата стойност на търговията с агрохранителни стоки в Европейския съюз

...
Общата стойност на търговията с агрохранителни стоки в Европейския съюз
Коментари Харесай

Търговията с храни рязко се увеличава от началото на годината

Общата стойност на търговията с агрохранителни артикули в Европейския съюз доближи стойност от 28,3 милиарда евро през януари 2022 година, което е нарастване с 25% в съпоставяне със същия интервал на предходната година и 16% растеж приблизително за три години. Износът доближи 15,8 милиарда евро, до момента в който вносът беше оценен на 12,5 милиарда евро, което съставлява нарастване надлежно с 16% и 38%.

Най-голямо нарастване на износа се следи за Обединеното кралство и Съединените щати, които дружно с Китай съставляват 40% от целия експорт на селскостопански храни в Европейски Съюз. Износът за Обединеното кралство набъбна с 894 милиона евро (+36%), с цел да доближи равнищата от 2020 година след внезапен спад през предходната година. Това се дължи на първо място на растежа на износа на птиче месо и яйца, зеленчуци, бира, сайдер и други питиета.

Износът за Съединени американски щати е повишен с 323 милиона евро (+21%), основно от зърнени храни и птици и яйца. Износът за Китай обаче е намалял с 414 милиона евро (28%).

Основните източници на импорт на селскостопански храни през януари 2022 година бяха Съединени американски щати и Бразилия, следвани от Обединеното кралство и Украйна. Тези четири страни съставляват 35% от целия импорт на селскостопански храни в Европейски Съюз. Най-голямо нарастване се следи при вноса от Обединеното кралство, който набъбна със 137%, достигайки стойност от над 1 милиард евро, с изключително мощен растеж на вноса на вино и артикули въз основата на вино, както и на птиче месо и яйца. Въпреки този забележителен растеж, вносът от Обединеното кралство остава с 21% под равнищата си от януари 2020 г.

Преди съветската инвазия вносът от Украйна е повишен с 88% на годишна база през януари 2022 година, с цел да доближи стойност от 1 милиард евро. Това се дължи основно на вноса на зърнени култури, който набъбна с 258 милиона евро (136%). Вносът от Съединени американски щати е повишен с 16%, до момента в който вносът от Китай се е нараснал с 67%.

По отношение на съответни артикули, трите най-големи експортни категории на Европейски Съюз са зърнени заготовки и артикули за мелене, млечни артикули и артикули въз основата на вино. Те съставляват една четвърт от целия експорт на агрохранителни артикули. През януари 2022 година тези браншове са нараснали експортната си стойност надлежно с 203 милиона евро, 219 милиона евро и 227 милиона евро.

Износът на зърнени култури също набъбна мощно, с 210 милиона евро или 24%. Докато свинското месо остава четвъртият най-силен експортен бранш, цената на износа на свинско месо понижава с 233 милиона евро (-16%) спрямо януари предходната година. Що се отнася до вноса, цената на вноса на маслодайни и протеинови култури възлизаше на над 1,7 милиарда евро през януари 2022 година Тези артикули съставляват 14% от целия импорт на селскостопански храни през 2021 г.

Стойността на вноса на растителни масла се е нараснала с 89% на годишна база, достигайки 900 милиона, главно от рапично масло. Вносът на плодове беше оценен на 1,6 милиарда евро, което съставлява нарастване от 6% на годишна база. От друга страна е регистриран внезапен спад при вноса на маслини и зехтин, който понижа с 18%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР