Образуването и формирането на континенталната кора на Земята е от

...
Образуването и формирането на континенталната кора на Земята е от
Коментари Харесай

Земната кора е с 500 милиона години по-стара, отколкото се смяташе досега

Образуването и образуването на континенталната кора на Земята е от огромно значение при проучването на тектониката на плочите, океанската химия и биологичната еволюция. Според ново изследване се оказва, че това се е случило с към половин милиард години по-рано от предходното пресмятане. Новото изследване е показано на Общото заседание на Европейския съюз за геоложки и геофизични проучвания (EGU) през 2021 година.

Новата догадка е изложена от група учени от Норвегия, Германия и Холандия. Според тяхното съмнение окончателното образуване на земната кора е приключено преди 3,7 милиарда години. Така се оказа, че възрастта на земната кора е 500 милиона години по-стара в сравнение с смятаха учените до момента.

Преди това възрастта на земната кора се определяше благодарение на изотопи на стронций в морските карбонати, навлизащи в океана по време на изветрянето на минерали, изграждащи тектонските плочи. Сега обаче учените са изследвали минералите барит, които се образуват посредством разбъркване на морска вода с барий и имат по-стабилен химичен състав.

Използвайки проучването на изотопите на стронций, учените са открили, че възрастта на баритите, открити в шест самостоятелни района на Земята, е от 3.2 до 3.5 милиарда години. По този метод учените са открили, че процесът на изветряване на континенталната канара с по-нататъшното ѝ нахлуване в океана и преваляванията под формата на барити е почнал преди към 3.7 милиарда години.

Увеличаването на възрастта на образуваните тектонски плочи с 500 милиона години може доста да повлияе на оценката на процеса на произхода на живота на Земята и проучването на геоложките процеси, които са се случили по време на образуването на сушата, чийто химичен състав е доста друг от подводната кора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР