Обръщение на президента на Украйна Володимир Зеленски: Украинци! Украинки! Нашите защитници! 47-ият

...
Обръщение на президента на Украйна Володимир Зеленски:
Украинци! Украинки! Нашите защитници!
47-ият
Коментари Харесай

Зеленски: Тази позорна инвазия изтрива Русия

Обръщение на президента на Украйна Володимир Зеленски:

Украинци! Украинки!

Нашите бранители!

47-ият ден от руско-украинската война, тази позорна инвазия, която последователно изтрива Русия от интернационалните връзки, е към своя край. С всеки минал ден я прави все по-токсична. Сега е единствено въпрос на време съветската войска да форсира личните си дейности и военни закононарушения, с цел да принуди всички по света да се откажат от всевъзможни връзки с Руската федерация.

В северните региони на страната ни, откъдето са прогонени окупаторите, не престават работи, свързани сигурно. На първо място, това е разминиране. Руските войски оставиха след себе си десетки, в случай че не и стотици хиляди рискови предмети. Това са снаряди, които не са избухнали, мини, „ разтяжки “. Ежедневно се изхвърлят най-малко няколко хиляди такива продукта.

Окупаторите оставиха мини на всички места. В къщите, които са превземали. По улиците, в полето. Минираха имуществото на хората, минираха коли и порти. Ние умишлено направихме всичко, с цел да създадем връщането в тези региони след деокупацията допустимо най-опасно. Заради дейностите на съветската войска нашата територия сега е една от най-замърсените с мини в света. И считам, че това също би трябвало да се преглежда като военно закононарушение на съветските войски. Те съзнателно направиха всичко, с цел да убият или осакатят колкото се може повече от нашите хора, даже когато бяха принудени да се отдръпват от нашата земя. Без съответните заповеди те нямаше да го създадат.

Днес следобяд се срещнах на „ Банкова “ (в Офиса на Президента) с експертна група, работеща по основаването на специфичен механизъм за досъдебно следствие и съденето на всички военни закононарушения, осъществени от окупаторите. Работим по легален метод за изправяне на окупаторите пред съда, който ще бъде допустимо най-ефективен и бърз. За да не се чака десетилетия, до момента в който приключат всички интернационалните правни процедури, а с цел да се форсира настъпването на справедливостта. Очаквам в близко бъдеще да бъдат показани разновидностите за основаване на подобен специфичен механизъм.

Днес окупаторите излязоха с ново изказване, което свидетелства за подготовката им за нов стадий на гнет против Украйна и нашите бранители. Един от ораторите на окупаторите съобщи, че могат да употребяват химическо оръжие против бранителите на Мариупол. Ние одобряваме това допустимо най-сериозно.

Бих желал да припомня на международните водачи, че към този момент беше разисквано вероятното потребление на химическо оръжие от съветските военни. И още по това време това означаваше, че е належащо да се реагира на съветската експанзия доста по-сурово и по-бързо.

Европейският съюз към този момент стартира разискването на шести пакет от наказания против Русия. Време е да създадем този пакет, тъй че да не се чуват даже думи за оръжия за всеобщо заличаване от съветска страна. Петролното ембарго против Русия е наложително. Всеки нов пакет от наказания против Русия, който не се отнася за петрола, ще се приема в Москва с усмивка.

Разоварях за нуждата от усилване на глобите против Русия и се обърнах към Народното събрание и народа на Република Корея.

Тази седмица ще продължа този формат на връзка със страните сътрудници. Утре ще се обърна към Народното събрание и народа на Република Литва.

Между другото, през днешния ден на посещаване в Украйна беше министър председателят на Литва Ингрида Шимоните. Благодарен съм на нея за поддръжката, както и на целия литовски народ.

Въпросът за наказването на всички отговорни за закононарушения против украинци беше разискван през днешния ден и с премиера на Холандия Марк Рюте. Втората значима тематика на диалог с него беше усилването на глобите против Русия. Ще продължим да координираме нашите стъпки, с цел да принудим Руската федерация да търси мир.

Обсъдих съдействието в енергийната сфера с министър-председателя на Норвегия. Благодарих за поддръжката на напъните за принуждаване на Русия към мир.

Проведох диалози с президента на Африканския съюз, президента на Сенегал. Информирах го за настоящата обстановка в Украйна, за световните закани от съветската инвазия.

Ключовата задача както през днешния ден, по този начин и всеки ден по това време са съответните отбранителни ограничения. Това е съответно нарастване на способността ни да отблъскваме всевъзможни офанзиви на съветски войски. Правя това съвсем непрекъснато. Сигурен съм, че и хората го виждат. Както виждат, че военните и техническите благоприятни условия на съперника към момента са доста високи. Да, украинците са несравнимо по-храбри. Нашите въоръжени сили бият окупаторите с мъдрост и добре премислени тактики, недостъпни за съветските военни.

Но когато става дума за нужните оръжия, ние към момента подвластен от доставките, от нашите сътрудници.

За страдание, ние не получаваме толкоз, колкото е належащо, с цел да приключим тази война по-рано. Да унищожим изцяло врага на нашата земя. И да изпълняваме тези задания, които са явни за всеки наш народ. По-специално за деблокиране на Мариупол.

Ако имаме самолети и задоволително тежки бронирани машини, нужната артилерия, бихме могли да го създадем. Но...

Все още би трябвало да се договаряме за такива неща. Все още би трябвало да убеждаваме. Все още би трябвало да изстискваме нужните решения. Сигурен съм, че ще получим съвсем всичко, от което се нуждаем. Но освен времето е изгубено. Ние губим животи на украинците. Животи, които към този момент не могат да бъдат върнати.

И това е отговорност на тези, които към момента задържат оръжията, от които се нуждаят в Украйна на складовете си. Отговорност, която вечно ще остане в историята.

Както ще остане в историята и нашата признателност? Благодаря на тези страни и политици, които в действителност помогнаха. Които не се забавиха. Които не се пазариха, когато животът зависеше от помощта.

Подписа и няколко значими указа. 187 военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна, 15 военнослужещи от Националната армия на Украйна и шестима военнослужещи от Главното разследващо ръководство бяха удостоени с държавни награди. Званието Герой на Украйна беше присъдено на петима военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, по-специално на двама полковници от здравната работа:

Ивчук Виктор Михайлович - с помощта на неговите дейности бяха избавени повече от 100 живота в Мариупол. И военни, и цивилни.

Слесаренко Олександър Петрович - с помощта на дейностите му в град Чернигив е предоставена здравна помощ на повече от четиристотин и петдесет военнослужещи и повече от шестстотин цивилни.

Благодарим на всички наши Герои!

Слава на всички, които пазят Украйна!

Слава на Украйна!



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР