Обновяването на блоковете със 100% грант приключи като всяко нещо,

...
Обновяването на блоковете със 100% грант приключи като всяко нещо,
Коментари Харесай

Безплатното саниране свърши, сега започва истинското - с участие на хората

Обновяването на блоковете със 100% грант завърши като всяко нещо, финансирано от страната - със кавги и подозрения за корупция. Сега стартира същинският стадий на саниране - притежателите ще би трябвало да обезпечават отчасти финансиране, с което ще подсигуряват повече качество и повече покрити здания. В аварийния лист са 2178 здания за над 2.6 милиарда лв. при единствено 282 млн. лв. запас по новата мярка с 80% грант.
Край. Възможността за гратис саниране на блоковете завърши. След като съвсем десетилетие страната възпитава хората, че жилищата им ще се санират гратис, и даде за това над 3 милиарда лева, в този момент е изправена пред казуса, явен през цялото време - безвъзмездни пари няма, а остават все по този начин неизброими количества здания, които би трябвало да се реновират. Блоковете, нуждаещи се от саниране, са над 65 хиляди, като от тях до момента са санирани към 2000, или единствено 3%.

С края на предходната година пристигна и краят на последната стратегия за изцяло гратис възобновяване на многофамилните жилищни здания, финансирана този път по Националния проект за възобновяване и резистентност с 1.13 милиарда лв.. С тези пари ще се обновят още 750 блока. Но разпределянето им провокира кавги в редица общини поради метода на класиране и дългия лист с запаси .
Реклама
Без подозрение отпадането на безплатното саниране е стъпка в вярната посока: всички да заплащат за жилищата единствено на някои в никакъв случай не е било вярна политика, а по този начин ще могат да се обновят повече здания - с една пета повече да вземем за пример по новия модел със единствено 80% грант. Отделно ангажираността на хората към качеството на ремонтите ще е по-голяма, когато доплащат лични средства.

Само че след 10 години дарове от страната този преход ще желае време. Към момента подадени кандидатури по новата мярка за саниране, която изисква притежателите да доплащат 20%, се броят на пръсти. Официално срокът за кандидатстване е 16 януари, само че явно никой не е желал да изпусне безплатните грантове. Сега, откакто е ясно класирането, евентуално ще има напор и по тази мярка, заради което се чака срокът за нея да бъде продължен до края на февруари.

Но тук към този момент стартират сериозните провокации. Освен дребния финансов запас - под 300 млн. лева, който ще стигне за още към 200 здания, всички би трябвало да съумеят да обезпечат своя дял от съфинансирането, защото никой няма да желае да поеме каузи на съседа.

Въпреки първичните сигнали, че има опция санирането да излезе гратис за хората с най-ниски приходи, които влизат в графата енергийно небогати, това няма да се случи на този стадий на мярката за саниране.
Реклама
, които при 100% грант не бяха обект на толкоз мощен надзор.

Но в този момент притежателите са най-заинтересовани да се реализиран задачите, тъй като в противоположен случай ще заплащат наказания. И парите им ще са изхарчени на вятъра.

С две думи, след 10 години харчене на обществени пари, за които нито даващите, нито получаващите бяха прекомерно деликатни, стартира същинското саниране. То евентуално ще е по-дълго, по-сложно, само че и доста по-важно, тъй като ще образова и хората, и компаниите, и финансиращите институции по какъв начин могат да работят дружно. Което ще санира много повече от просто стените на постройките.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР