Областният управител разпореди мерки за недопускане на бедствени ситуации при

...
Областният управител разпореди мерки за недопускане на бедствени ситуации при
Коментари Харесай

Областният управител разпореди мерки срещу наводнения

Областният шеф разпореди ограничения за недопускане на бедствени обстановки при пролетното прииждане в област Пазарджик, оповестиха от пресслужбата на подчиненото му ведомство. Със заповед на Стефан Мирев са сведени съответни задания към кметовете на общини, притежателите и ползвателите на огромни хидротехнически уреди, притежателите и наемателите на микроязовири.

Кметовете на общини:

1. Да подхващат дейности за поддържане на задоволителен свободен размер на микроязовирите на територията на общината за вдишване на повърхностните води през пролетния сезон, разчистване на преливниците и профилактика на главните изпускатели.

2. Да актуализират спешните проекти на микроязовирите при смяна на наемателите, лицата от спешните групи, техниката за премахване на повреди и други детайли от проекта.

3. Да подхващат дейности по обезпечаване на проводимост на речните корита в рамките на урбанизираните територии, според условията на чл.140, ал.4 от Закона за водите.

4. Да основат организация за обезпечаване на наблюдаване на водностопанските обекти и речните корита при повишение на водното равнище, в резултат на значителни превалявания и вероятно внезапно снеготопене.

5. Да извършат инспекция на средствата за обявяване и да осведомят популацията за дейности и евакуация при наводнения, съгласно плановете в общинския проект.

6.Да връчат копие от заповедта на собствениците/наемателите на язовири на територията на общината, за осъществяване.

7. В съвещание на общинския щаб да бъдат планувани за разискване съответните дейности по обезпечаване на непрекъснатата и оперативната отбрана при наводнения, като в съвещанието да вземат участие кметовете на обитаемоте места и наемателите на микроязовири.

8. В период до 23.03.2018 г да изпратят в Областна администрация Пазарджик писмени отчети за осъщественото по заповедта. В отчетите да се показват данни за завирения размер на всеки микроязовир.

Собствениците и/ или ползвателите на огромни хидротехнически съоръжения- Предприятие „ Язовири и каскади " с язовирни региони " Батак ",, " Чаира ", " Голям Беглик " и Напоителни системи ЕАД - клон Тополница:

1.Да актуализират спешните си проекти при смяна на данните за спешните групи, заложената техника за премахване на повреди, наличните материали и други детайли от проекта.

2.Да поддържат контролни размери в язовирите, избрани от Министерството на околната среда и водите.

3.Да извършат инспекция на спешната техника, спешните групи и спешните хранилища, включени в плановете на спешните проекти.

4.Регулирано изпускане на води от главните изпускатели да се прави единствено след авансово известяван на обитаемоте места ситуирани под язовирите, Басейнова Дирекция Източнобеломорски регион и ОЦ при РДПБЗН Пазарджик.

5.Управителят на Напоителни системи ЕАД- клон " Тополница " да предприеме дейности по обезпечаване на проводимост на сериозните места от корекциите на реките, да извърши инспекция на секторите от защитните насипи с нарушени механически индикатори и да предложи съответни мероприятия за деяние при спешни обстановки, които да бъдат включени в спешния проект на предприятието.

6. В период до 23.03.2018 г да изпратят в Областна администрация Пазарджик писмени отчети за осъщественото по заповедта, наличните водни количества в язовирите и готовността на обектите за недопускане на спешни обстановки.

Собствениците и наемателите на микроязовири:

1.Да подхващат дейности за поддържане на задоволителен свободен размер на микроязовирите за вдишване на повърхностните води през пролетния сезон, разчистване на преливниците и профилактика на главните изпускатели.

2.Да актуализират спешните проекти на микроязовирите при смяна на събитията в тях, лицата от спешните групи, техниката за премахване на повреди и други детайли от проекта.

3.Да подхващат дейности по обезпечаване на проводимост на 500 метровата зона след язовината стена.

4.Да основат организация за обезпечаване на наблюдаване на микроязовирите при повишение на водното равнище, в резултат на значителни превалявания и вероятно внезапно снеготопене.

При пораждане на спешна обстановка, собственикът/операторът подхваща ограничения за преодоляване последствията от повредата и за ограничение риска за хора, материални полезности и околна среда и неотложно уведомява ДАМТН, кмета на общината, Оперативния център на РДПБЗН Пазарджик и Басейнова дирекция Източнобеломорски регион.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР