Областните управители на Велико Търново, Плевен и Ловеч се обявиха

...
Областните управители на Велико Търново, Плевен и Ловеч се обявиха
Коментари Харесай

СЪПРОТИВА: Трима губернатори скочиха срещу отровния завод на Румен Вълка

Областните шефове на Велико Търново, Плевен и Ловеч се оповестиха против построяването на цех за преправка на отпадък в село Върбовка, заяви БНР през днешния ден. Мнението им е било изразено на среща в Павликени, проведено от гражданското съдружие „ Ти решаваш “, което се опълчва на плана.
 През есента хората от съдружие „ Ти решаваш “ имаха среща с регионалния шеф на Велико Търново Георги Гугучков (вляво на челен план)
Към момента той е на „ стендбай “, тъй като се чака трето съвещание на екологичен експертен съвет за разискване на модифицирания ДОВОС. Зад инвестицията стои Румен Гайтански – Вълка. Предвижда се в завода да бъдат изгаряни около  400 хиляди тона боклуци, което действително е боклука на цяла България, че и повече. 

Реклама

„ Убеден съм, че няма по какъв начин да се отговори на потребностите на завода. Страната ни не може да създаде толкоз голямо количество типов RDF. На процедура, даже в случай че в този момент стартира да се строи заводът, тогава, когато би трябвало да влезе в употреба, ресурсът за произвеждане на RDF в страната ще бъде по-малък, в сравнение с неговите нужди… Камо ли той да бъде типов “, разяснява екологът Пенчо Пандъков.

„ След като се срещнах с негативните мнения на членовете на РЗИ, на водния оператор на Великотърновска област, Областното пътно ръководство, Регионалния исторически музей и Басейнова дирекция, не мога да дам позитивно. Моето мнение, което изпратих, е негативно “, заяви  регионалният шеф на Велико Търново Георги Гугучков, който е член на експертния съвет.

Против завода са регионалните шефове на Плевен Иван Петков и на Ловеч Светослав Славчев, а регионалната администрация в Габрово към момента няма дефинитивна позиция, посочи БНР. Радиото заяви още, че компанията вложител „ Петрургия “ е завела дело против Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново с искане да бъде осъществено изговаряне по Оценка на въздействието върху околната среда, а не да се бави.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР