Обичате ли да похапвате любимия си салам Бургас? Е, най-добре

...
Обичате ли да похапвате любимия си салам Бургас? Е, най-добре
Коментари Харесай

Салам „Бургас” – букет от химия без месо

Обичате ли да похапвате обичания си колбас „ Бургас ”? Е, най-добре е да се откажете от него – става известно, че той съдържа всевъзможни съставки, единствено не най-важната – месо. От тестваните салами на 25  производители, само колбас „ Бургас ”, създаден от КФМ, дава отговор на истинската си рецепта. Всичко друго може и да става за трапезата, т.е. да не ви токсини, само че сигурно не е колбас „ Бургас ”, заяви „ Уикенд “.

Легендата на българския шпеков колбас от ерата на комунизма също е извървяла фрапантна промяна в годините на преход. Вече в някои от колбасите могат да се намерят съставки, които в никакъв случай не са били част от рецептата му – нишесте, целина, соя, синап, а даже и птиче месо, концентрат от алено цвекло, демонстрира пазарен разбор на асоциация „ Активни консуматори ”.

От изследвани 25 колбаса вид шпеков „ Бургас ” на разнообразни производители е открито, че в тях съставките приблизително са нарастнали до 15, без значение че по истинска рецепта би трябвало да са тъкмо четири. Тестът е изработен по метода на „ тайния клиент ” – т.е., от случайни магазини са купени артикули на разнообразни производители, без те да бъдат предизвестени, и са били изследвани.

Рецептата на шпек „ Бургас ”, сертифицирана по БДС, включва четири съставки – свинско и говеждо месо, сол и натриев нитрит, плюс подправки и вода. „ Съвременните салами Бургас доста са „ забогатели ”. Усреднено в тях се откриват 14,7 съставния елемент, т.е. съвсем 4 пъти повече ”, прецизират от „ Активни консуматори ”. Рекордьор е артикул с 23 съставки, разказани в етикета, а най-близко до оригинала е единствено един артикул със 7 съставки..

Проучването прави извода, че едвам 20% колбасите имат до 10 съставки, които най-близко се приближават до истинската рецепта. Т.е. това са единствено 5 продукта от изследвани 25.

Реклама

„ Благодарение на „ усъвършенстваните ” предписания потребителите могат да употребяват резултатите от напредъка на индустриалната химия – малтодекстрини, нишесте, протеинови изолати/хидролизати/екстракти, растителни фибри, фуражни добавки от овес, останки от млечната промишленост, китайската знамение фалшификация глутамат и други

Иновации има и във видовия генезис на месото, най-малко при 7 марки е добавено пилешко, макар, че то всекидневно не се употребява при трайните колбаси. При други се влагат субпродукти като свински кожички или техен хидролизат и механично отделено месо ”, показват още от „ Активни консуматори ”.

Рецептата за шпек Бургас е възобновена по спомените на служащи от „ Родопа ”-Бургас, както и според условията на настоящия тогава и в този момент стандарт БДС 18-86. В елементи рецептата включва едросмляно (3 до 30 мм късчета) свинско (60%) и говеждо (40%) месо, сол, натриев нитрит за консервант, подправки (основно черен пипер на зърна) и вода.

Като се изключат подправките и водата това са единствено 4 съставки. Съгласно БДС се позволява и прибавянето на твърда сланина. Стандартът разказва и някои софтуерни условия, микробиологична непорочност, както и оптимално позволените количества вода и консервант в крайния артикул. Ограничава се влагането на съединителна тъкан, в това число фасции и тлъстина.

„ От модерна позиция това е обикновена рецепта и много занижени критерии за сигурност. Тя е лесна за осъществяване, даже с обикновено софтуерно съоръжение и няма никакви аргументи производителите да се отклоняват от достоверната технология. Разбира се, има едно условие, което прави истинската рецепта сложна за осъществяване по финансови съображения – главната суровина би трябвало да е месо! ”, заключават от асоциация „ Активни консуматори ”.

Рекордьор по включени съставни елементи е продуктът, продаван под марката „ Аро ” на „ Метро ” – той има цели 23 съставки, разказани в етикета. Най-близко до оригинала е продукта на „ КФМ ” със 7.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР