Обединена Европа прекрачи в 2022 г., носейки със себе си

...
Обединена Европа прекрачи в 2022 г., носейки със себе си
Коментари Харесай

Руски анализ: Европа се разкъсва в истински ядрен конфликт

Обединена Европа прекрачи в 2022 година, носейки със себе си цялостен куп дългогодишни вътрешни проблеми, които в този момент още веднъж ще слагат на тестване здравината на този геополитически съюз. Това гласи основата на разбор на Сергей Савчук, оповестен в съветската държавна осведомителна организация РИА Новости.

В него се показва, че английски медии, базирайки се на свои източници в Брюксел, оповестиха, че Европейската комисия в доста близко бъдеще ще сътвори режим за оптимално подкрепяне на вложения в нуклеарния и газовия енергиен бранш. Брюксел е подготвен и незабавно желае от всички свои сътрудници да признаят нуклеарната сила и природния газ за екологично чисти източници на сила, което автоматизирано ще извади тези две области от световните ограничавания, ориентирани към стесняване на каузи на обичайна сила и прехода към различна.

През декември, доста страни членки на Европейски Съюз недвусмислено демонстрираха поддръжката си за атомната сила. Например България, която, с цел да угоди на Съединени американски щати, преди време непринудено се отхвърли от плана „ Южен поток “ (бел. ред. - съветската гледна точка), в този момент гледа с немалка доза злоба по какъв начин Турция получава всички геополитически и финансови преференции от статута си на южен газов хъб на Европа. Газопроводът, завивайки леко на юг, вместо към българската Варна се насочи към турския Люлебургаз, оставяйки българите в скромната роля на директна страна. И това в случай, че съгласно българския посланик Димитър Абаджиев страната му е тотално подвластна от енергийните доставки от Русия. 95% от природния газ и 90% от всички петролни артикули в България са с съветски генезис.

Друг аспект на съветската позиция: " Навремето София се отхвърли и от предлагането на „ Росатом “ за построяването на АЕЦ Белене. Това беше интервалът директно след връщането на Крим в състава на Русия, когато българското държавно управление, следвайки западната политика и нововъзприетата екологична стратегия, отхвърли да допусне за присъединяване в търга руснаци. И тогава пристигна странната 2021 година, когато внезапно стана ясно, че АЕЦ Козлодуй със старите руски реактори ВВЕР-440 и чифт по-модерни ВВЭР-1000 е съвсем единственият благонадежден източник на електрическа енергия в страната. Освен това съгласно резултатите от миналата година АЕЦ " Козлодуй " е утроил облагата си, която възлиза на 414 милиона $ ".

Българското държавно управление, следейки какво се случва, промени позицията си и разгласи, че ще изиска включването на нуклеарната сила измежду екологично чистите.



 
Съединени американски щати ще строят АЕЦ на Луната
НАСА и Националната лаборатория на Айдахо оповестиха събиране на хрумвания за строителство на атомна станция на Луната, която би могла да стане...
Прочети повече
И отново съветската позиция - Полша също малко изостава. Оттам от дълго време не се чуват победоносни известия за цялостен и финален раздор с Русия и унищожаване на съветското владичество благодарение на доставки на газ от Съединени американски щати. Сега локалните медии с нескрита суматоха излъчват всекидневно репортажи за кой следващ ден „ Газпром “ не доставя по директните уреди в полския сектор от газопровода „ Ямал “. Доведена до задънена улица поради личната си политика, неспособна да се откаже от въглищата за облекчаване на вътрешните си потребности и нямаща средства да извърши своята част от така наречен „ Зелена договорка “, Варшава също се обръща към нуклеарната сила. Проучванията на публичното мнение демонстрират, че 75% от поляците поддържат построяването на първата атомна електроцентрала в страната. В средата на декември полската компания Synthos Green Energy подписа съглашение с американската GE Hitachi Nuclear Energy и канадската BWXT, което планува разполагането на най-малко 10 дребни модулни реактора BWRX-300.

Всичко дотук би било отлично, в случай че нямаше една измама,продължава съветският разбор. Според него, подписаният меморандум допуска, че американско-канадският тандем ще разреши на енергетиката на Полша да се освободи от съветската взаимозависимост, само че не по-рано от 2029 година - заради обстоятелството, че модулните реактори BWRX-300 към този момент съществуват единствено под формата на красиви презентации. Все отново би трябвало да се означи, че Полша, която годишно употребява повече от 10 милиарда кубически метра съветски газ (или 74% от целия внос), въпреки и с непреодоляната си историческа русофобия, към този момент свързва очакванията си за бъдещето с нуклеарната сила.

Основният труженик обаче за реабилитирането на нуклеарната сила е Франция и в това няма нищо изненадващо. В момента тя има 56 нуклеарни реактора с общ потенциал над 60 гигавата, която я прави първа мощ в Европа и втора в света. Повече от 70% от френската електрическа енергия (413 тераватчаса) се създава в атомните електроцентрали, а поради ниската им себестойност страната изнася над 76 тераватчаса на година, като по този метод попълня държавния си бюджет с минимум 3 милиарда евро годишно.

Затова напълно предстоящо Франция, откакто притегли поддръжката на България, Хърватия, Чехия, Финландия, Унгария, Полша, Словакия, Словения и Румъния, изпрати писмо до Европейската комисия с искане да признае нуклеарната сила за безвредна за околната среда.

Германия обаче се разгласи срещу. Германският министър на околната среда Щефи Лемке, подкрепена от нейната австрийска колежка Леонора Гевеслер, разкритикува самодейността, като акцентира, че нуклеарната сила може да докара до ужасяващи бедствия и да токсини екологията на планетата за десетилетия напред.
Вашингтон и Букурещ ще строят АЕЦ с дребен модулен реактор в Румъния
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и румънският президент Клаус Йоханис имат намерение да разгласят проектите си за създаване на " първата по жанр...
Прочети повече
Така, съгласно съветския разбор, " стигаме до два фундаментални обстоятелството, за които медиите заобикалят да пишат ".

Първо, прехваленото европейско единение работи добре нормално, когато е належащо по заповед извън, да вземем за пример, да се наложат спомагателни наказания на Русия. Но незабавно щом има даже евентуална опасност за националната финансова или енергийна сигурност, всички съседи в общия европейския дом, забравяйки за дипломацията, стартират да дърпат одеялото към себе си.

Берлин има причина да се опълчва на признаването на нуклеарната сила за безвредна. По време на обединяването на Федерална Република Германия и Германска демократична република, едно от основните условия за основаването на обединена Германия беше незабавното прекъсване на атомните електроцентрали. Тогава източногерманските АЕЦ в Грайфсвалд и Райнсберг, които произвеждаха евтина електрическа енергия, бяха дефинитивно спрени и беше комплициран завършек на построяването на АЕЦ Stendal, където трябваше да бъдат конфигурирани реактори ВВЕР-1000. Освен това единствено през предходната седмица Германия изведе от употреба три от шестте си оставащи нуклеарни реактора, намалявайки производството си с 5%.

Според съветския разбор, реакцията на Германия е разбираема. Докато тя систематично унищожаваше нуклеарната си енергетика в интерес на доста по-скъпия газ и сериозно нестабилните възобновими енергийни източници, непринудено и на фона на аплодисменти, нейните съседи просто чакаха да видят резултатите от немския опит. И когато стана ясно, че даже богата Германия не може да си разреши сходен преход, те просто трансформираха мнението си. Получи се трагикомична обстановка, при която мразещите до през вчерашния ден нуклеарната сила през днешния ден се застъпват за нейното връщане и даже се показват като напреднали и екологично съзнателни. А в същото време Германия - единствената, която прецизно изпълняваше всички условия на атомното индустриално разоръжаване, в този момент се оказа ретроградна и безотговорна.

Второ, още веднъж стигаме до констатацията, че политиката на Европейски Съюз се образува не от екип от експерти и представители на основни промишлености, а от популистки краткотрайни чиновници. Ръководителите на страни и министерства би трябвало да са осведомени със статистиката, която непреклонно потвърждава, че има единствено един метод да се достави ток до всеки дом и в това време да се забави световното стопляне – и това е нуклеарната сила. Тя е безвредна на всички стадии от своята активност.
Макрон с план за строителството на 6 нови АЕЦ във Франция
Френският президент Еманюел Макрон желае да разгласи преди Коледа план за строителство на шест нови нуклеарни централи на територията на стр...
Прочети повече
Пол Шерер Институт (PSI) в продължение на доста години събира и проучва данни за смъртността във всички енергийни браншове и тези данни не оставят място за операции, твърди съветският анализатор Сергей Савчук. При производството на един тераватчас въз основата на атома (по цялата работна верига - от добива на рудата до обогатяването ѝ) умират по-малко от 0,01 души годишно. За съпоставяне: при сходен цикъл на потребление на природния газ умират 71 души, в петролната промишленост 100, а най-кървава се оказва въглищната промишленост с над 120 човешки жертви за производството на един тераватчас.

Атомната сила освен не замърсява атмосферата, само че и интензивно понижава излъчванията на парникови газове. Освен това актуалната просвета не стои на едно място - понастоящем в Русия е създадена и тествана технология за регенериране на отработен уран и плутоний. През ноември Сибирският химически комбинат (в град Северск) създаде първата комерсиална партида от такова модифицирано гориво; горивни каси с ураново-плутониеви горивни пелети ще се употребяват в общоприетите реактори ВВЕР-1000. Франция също работи интензивно в тази посока като сега до 14% от нуклеарното ѝ електричество се създава въз основата на модифицирано гориво.

Ако съпоставим това с по този начин обичаните в последно време вятърни турбини и слънчеви панели, картината е следната. Всяка година в света хиляди лопатки на вятърни турбини, направени от композитни материали, просто се заравят в земята, тъй като е стопански неизгодно да се рециклират. А те ще се разлагат там в продължение на над 100 години. Вече има цели полета, осеяни с отработени фотоволтаични панели, в които лежат милиони тонове силициево стъкло – и те по никакъв метод няма да бъдат нито още веднъж употребявани, нито рециклирани.

Така Европейски Съюз продължава да се намира в основаната от него самия нелепа обстановка - от една страна, наложителната Зелена стратегия, която го смазва, а въпреки това, законите на физиката и пазара, които я отхвърлят. Изборът сред тях наподобява повече от явен, само че евентуално блокът просто не харесва лесните решения.

Анализът е на Сергей Савчук, РИА Новости

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР