Няма никакви гаранции, които да оправдават свикването на нови избори

...
Няма никакви гаранции, които да оправдават свикването на нови избори
Коментари Харесай

Пучдемон отказа да свика избори в Каталуня, ако няма отстъпки от Мадрид

Няма никакви гаранции, които да оправдават свикването на нови избори в Каталуня, сподели районният министър председател Карлес Пучдемон в изключително послание от постройката на държавното управление. " Не одобрявам като обективни ограниченията в член 155, " сподели той за ограничението на автономията, планувано от Мадрид поради опцията Каталуня да разгласи самостоятелност.

По думите му решението за независимостта би трябвало да пристигна от Народното събрание. Не е известно дали това ще се случи на идното съвещание в каталунския законодателен орган, където той трябваше да се появи, с цел да разиска проектите на Мадрид за ограничение на автономията.

Същевременно той даде да се разбере, че счита за свое обвързване " да изчерпи всички средства, с цел да стигне до решение, включващо разговор и договореност, с цел да се избегне използването на член 155 ". Думите му идват в миг, когато Сенатът в Мадрид се събира, с цел да изследва настояването на испанското държавно управление за премахване на Пучдемон и ограничение на автономията.

Напрежението в Каталуня набъбна, откакто Пучдемон в началото даде сигнали, че избира самостоятелност, след това избра предварителни избори, насрочи изказване, с цел да ги разгласи и най-после се отхвърли от него. Малко откакто обръщението му беше анулирано в четвъртък след обяд, публични представители на каталуските управляващи споделиха, че той въпреки всичко ще се появи в Народното събрание, където трябваше да приказва в 18 ч. българско време. Малко по-късно в ново известие каталунските управляващи споделиха, че той ще направи изказването си от постройката на държавното управление.

Формациите, подкрепящи независимостта - както в ръководещата коалиция, по този начин и отвън нея - упрекнаха Пучдемон в изменничество, а някои депутати и членове на кабинета оповестиха, че ще подадат оставки. Вицепремиерът Ориол Жункерас, който оглавява Каталунската републиканска левица (ERC), заяви, че партията му ще напусне районното държавно управление, в случай че фактически бъде оповестена самостоятелност.

Възгласи срещу каталунския министър председател се чуваха и по улиците, откакто митинг против решението на испанските управляващи да лимитират автономията на региона посредством така наречен " член 155 " прераснаха в проява против опцията каталунският водач да свика избори, вместо да разгласи самостоятелност.

Идеята за ексклузивен избор, по опция на 20 декември, беше замислена като опит испанският Сенат - пред който той трябваше да се яви в четвъртък следобяд - да бъде уверен, че може и да не гласоподава предлагането на премиера Мариано Рахой за ограничение на самоуправлението или самият Рахой да отдръпна настояването си по така наречен член 155 от конституцията.

Властите в Мадрид са раздвоени по какъв начин би трябвало да се работи, в случай че въпреки всичко бъдат оповестени нови избори. Социалистическата съпротива - втората най-голяма партия - предлага да се анулира ограничението на автономията посредством процедура в Сената. Въпросът занапред следва да се реши в горната камара.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (91)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР