Повече от месец Гванца Нацвлишвили протестира срещу разделящия закон за

...
Повече от месец Гванца Нацвлишвили протестира срещу разделящия закон за
Коментари Харесай

Младежите в Грузия са основните организатори на протестите срещу „руския закон“

Повече от месец Гванца Нацвлишвили стачкува против разделящия закон за задграничното въздействие в Грузия. Тя и стотици млади студенти и възпитаници водят митинги против новото законодателство. Според критиците то съставлява опасност за демократичните свободи и устрема на страната да се причисли към Европейския съюз. Предложеният закон, признат от Народното събрание по-рано този месец, изисква медиите, неправителствените организации и други организации с нестопанска цел да се записват като „ преследващи ползите на непозната мощ “, в случай че получават повече от 20% от финансирането си от чужбина. Грузинският президент Саломе Зурабишвили наложи несъгласие на закона в събота, само че ръководещата партия „ Грузинска фантазия “ има задоволително болшинство, с цел да го преодолее. Този закон прилича декрет, който Кремъл употребява, с цел да се бори с самостоятелните медии в страната. Нацвлишвили счита, че законопроектът ще насочи страната към Русия вместо към Европейския Съюз.
Не желая да се трансформира в една от тези дами, които са напуснали страната поради режима. Имам метод да стачкувам и желая да го употребявам. Смятам, че в случай че спечелим, това ще бъде победа за доста хора.
Гванца Нацвлишвили, протестиращ студент

Повечето от младите протестиращи са родени в самостоятелна Грузия, която има обтегнати и бурни връзки с Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 година За тях „ съветският закон “ значи завой от европейските полезности към властнически режим.
Ние, студентите, не сме родени в иго и сме родени в свободна страна. Затова се борим през днешния ден.
Натали Джапаридзе, студентка

Докато младото потомство продължава да стачкува всекидневно, някои от студентите в държавните университети взеха решение да разгласят стачка и да пропущат занятията, до момента в който законът не бъде отдръпнат. Правителството се опита да включи младежите в разискването на закона. Но учениците отхвърлиха, като обявиха, че желаят оставката на премиера Иракли Кобахидзе.

„ Продължаваме да се борим против съветските закони, тъй като нашето държавно управление не ни слуша. Трябва да организираме всевъзможни митинги, тъй като нашата страна и бъдещето ни са европейски. Не желаеме нищо съветско в Грузия “, споделя Лиза Квачадзе – протестираща ученичка.

Студентите приканват всички жители да се причислят към техните митинги и шествия, които се организират всеки ден.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР