Няма непосредствена опасност за нашата територията след силното земетресение, разтърсило

...
Няма непосредствена опасност за нашата територията след силното земетресение, разтърсило
Коментари Харесай

След 6 по Рихтер в Турция: Има ли опасност за земетресение у...

Няма непосредствена заплаха за нашата територията след мощното земетресение, раздрусало северозападна Турция в ранните часове на деня. Трусът е усетен и в България.

Вторични земетресения има и то десетки на брой, те обаче няма да се усетят на българска територия поради огромното разстояние, сподели пред бТВ сеизмологът проф. Емил Ботев

От магнитуд 6 стартира така наречен категория на " мощни трусове ", тъй че със несъмнено ще има нарушавания в сградния фонд. Моята прогноза е, че няма да има по-силно земетресение, макар че турските сеизмолози от дълго време чакат такова с магнитуд даже над 7, разяснява още проф. Емил Ботев.

Както към този момент бе обявено, земетресение с магнитуд 6,1 по Рихтер раздруса северозападна Турция в ранните часове на деня, ранявайки минимум 35 души.

Епицентърът на труса се намира на към 170 км източно от Истанбул, където също е усетен мощно.

Националните управляващи оповестиха, че трусът е бил с магнитуд 5,9 - по-нисък от посочения от Американската работа за геоложки изследвания - 6,1. Епицентърът е в региона на град Дюздже, макар че е раздрусал и други близки градове.

Националната организация за битка с бедствията AFAD заяви, че в региона на Дюздже има следени спирания на електрозахранването, като прикани жителите да не изпадат в суматоха.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света.

БГНЕС напомня, че Дюздже е един от районите, наранени от земетресение с магнитуд 7,4 през 1999 година - най-тежкото земетресение в Турция от десетилетия насам. При това земетресение починаха повече от 17 000 души, в това число към 1000 в Истанбул.

Експертите от дълго време предизвестяват, че мощно земетресение може да опустоши Истанбул, който е разрешил широкомащабно строителство без защитни ограничения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР