Няма да позволим вдигане на данъци и рязане на социални

...
Няма да позволим вдигане на данъци и рязане на социални
Коментари Харесай

Чисто нова задачка с басейн

Няма да позволим повдигане на налози и рязане на обществени разноски. Това сподели алената лидерка Корнелия Нинова. Тя не уточни от кое място ще дойдат парите, само че предизборно по този начин се приказва: раздават на всички по доста, а от кое място ще го вземат - ще мислят след това. Ако въобще помиришат властта от вътрешната страна. 

Един басейн ще се изпразва следващата година през доста тръби, а ще се цялостни от една - попресъхнала. Как ли ще стане това?

Ето по какъв начин, съгласно Нинова: " Има начертани две други възможности за развиването на България в идващите месеци и години. Едната линия е тази, която организира ГЕРБ и служебният кабинет. От другата страна сме ние - Българска социалистическа партия. Какво споделят служебният кабинет и ГЕРБ - обрисува се заплашителен недостиг, идва прелом, финансов колапс. Няма нищо правилно в това, само че каква е задачата - да уплашат хората. И идната стъпка те я подсказаха - би трябвало да се режат разноските, може и да се подвигат налозите. Тяхната линия е на стягане на коланите и рязане на най-вече обществени разноски ".

Тази позиция влиза в несъгласие с предизборните заявления на всички основни играчи, че няма да подвигат данъците. И няма по какъв начин да е иначе, тъй като никой, даже и да го има икономическия инструментариум, не би направил сходно ритуално самоубийство.

От финансовото министерство обаче предизвестиха да не се вършат толкоз великодушни обещания.

" Икономии са нужни до края на годината, с цел да се покрият всички заплащания по бюджета ", заяви през седмицата служебният финансов министър Росица Велкова. По думите ѝ

не се чака страната да преизпълни приходите,

а дефицитът на средства през идната година евентуално ще е 12 милиарда лв..

" По последни данни приходите вървят сякаш добре - сподели от своя страна аналитикът Лъчезар Богданов. - За юли за Данък добавена стойност имаме растеж на годишна основа с 21%, общо приходите - със 17-18% за осемте месеца до август. Аз разгадавам посланието на министър Велкова и на целия екип на министерството, който е изготвил този разбор, по-скоро като предизвестие напред. Тоест, към този момент нещата са добре, само че могат да станат доста по-зле, в случай че имаме една нова криза в еврозоната и други стопански системи в света ".

Малко по-друга е позицията на икономиста Димитър Чобанов. " Според мен - означи той - настоящата картина е по-лоша, упованията на Министерството на финансите, които не бяха опровергани от никого, в действителност демонстрират, че дефицитът още тази година ще бъде над 6 милиарда лева по локалната методология, а пък по европейската - там приказваме за един недостиг от порядъка на 9 милиарда лв. ".

Министър Росица Велкова, за която се знае, че е кадър на ГЕРБ, разказа трагична картина на положението на обществените финанси след ръководството на кабинета " Петков ". Бюджетен недостиг от 11.3 милиарда лева. (6.8% от БВП) през 2023 година щял да пристигна от спомагателните разноски, заложени в актуализацията на Бюджет` 2022, както и поради поети спомагателни финансови задължения. Съответно тя предлага редуциране на разноските (с 5.8 милиарда лева.), тъй като в противоположен случай имало заплаха от повдигане на налози.

Представянето на Велкова провокира реакцията на Корнелия Нинова, която упрекна министъра, че всява суматоха и прави 

" политически тълкования "  и  " политически заигравки ".

" Умишлено се основават суматоха и страхове, което е извънредно неприятно за народа, който така и така е задоволително обезпокоен по какъв начин ще изкара зимата. Допълнително да си стресираш народа с погрешни изказвания е минимум безконтролно ", каза на конференция Нинова. Според нея служебното държавно управление се кани да върне финансово-икономическия модел на Симеон Дянков и Бойко Борисов, който води до  " постна пица "  и  " стягане на коланите ".

" Опитът да се внуши, че би трябвало да се прекратят обществените стратегии, тъй като се харчат доста пари, няма да им се получи. Цяла Европа направи огромни обществени стратегии, по отношение на които нашата е просто в детската градина. Там имаше директни поддържа по 1000-2000 евро на месец, понижаване на налози, поддръжка за горива ", изброи Нинова.

Тя посъветва Росица Велкова да не се занимава с Бюджет 2023, тъй като идващият кабинет по този начин или другояче ще го прекрои.

" Най-важното за нас си остава обществена политика - цени, беднотия, инфлация, приходи и неравноправие ", посочи водачът на Българска социалистическа партия. По думите ѝ безплатните учебници от 1-ви до 12-ти клас костват 50 млн. лева, а безплатните медикаменти за деца - 130 млн. лв..

По тематиката се изрече и някогашната обществена министърка Лидия Шулева, съгласно която е нужно " преразглеждане и актуализация на антиинфлационните ограничения, с цел да се избегне разхищаване на бюджетни средства ".

“Много понижения на Данък добавена стойност са безусловно безсмислени. Те основават проблем на приходите в бюджета и не дават изгода от това. Данък добавена стойност е един от главните източници на приходите в бюджета. След всички тези понижения на Данък добавена стойност ставките, да сме забелязали колосални понижения в заведенията за хранене? ”, попита Шулева и изрази терзание, че ограниченията “на калпак ” заплашват в бъдеще да доведат до липса на доходи в бюджета. Това означавало завършек на " хеликоптерните " пари.

За Шулева е значимо в бюджета за идната година да се реши " дали са нужни антиинфлационни ограничения и би трябвало ли те да продължат. От друга страна, до какъв брой ще са простираме с обезщетенията и в какви размери ". Тя счита, че в случай че продължаваме по същия метод, нещата може да се усложнят.

И в последна сметка: Откъде пари?

Заедно със съществуващите излъчвания, по които следва да се извършат заплащания по номиналните стойности, общите потребности от финансиране през интервала 2023-2025 година доближават почти 15 милиарда лева годишно, твърди Димитър Чобанов. Такива нови излъчвания обаче ще допринесат за повишение на държавния дълг и в безспорен размер, и по отношение на Брутният вътрешен продукт. Тоест такава политика е неустойчива от позиция на обществените финанси, предизвестява той.

При тези условия, с изключение на посочените краткосрочни ограничения, друга опция, която за жалост е прекомерно евентуално да бъде употребена, е увеличението на данъчното облагане. Първата стъпка е премахването на данъчните изключения (данъчни разходи), които бяха признати през последните години - изключително тези при Данък добавена стойност.

Само че резултатът от тях няма да е задоволителен. Според плановете на МФ спомагателните средства, от които се нуждае държавният бюджет, са от порядъка на 5.8 милиарда лева годишно. Това значи, че може да се употребяват директните (лични и корпоративни) налози и осигуровките като релативно сигурни източници на доходи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР