„Няма да използвам негативен речник и червени линии по отношение

...
„Няма да използвам негативен речник и червени линии по отношение
Коментари Харесай

Македонският външен министър обеща да не ползва негативен речник спрямо България

„ Няма да употребявам отрицателен речник и червени линии във връзка с България “, съобщи през днешния ден външният министър на Северна Македония Буяр Османи, представен от организация БГНЕС.

На взаимна конференция в Министерството на външните работи с генералния секретар на Съвета за районно съдействие (СРС), Майлинда Брегу, министърът сподели, че Договорът с България дефинира рамката и инструментите за съдействие и превъзмогване на разликите и че най-хубавият метод за решение на проблемите е връзката.

„ Не би трябвало да унищожаваме връзката. В интерес и на Република България е целият район да се интегрира в Европейския съюз “, акцентира външният министър. Османи съобщи още през днешния ден, че е оптимист, че взаимната македонско-българска комисия по исторически и просветителни въпроси ще откри решение на въпроса с Гоце Делчев. „ Вярвам в професионалния и научния потенциал на нашите историци да намерят общ текст в тази част “, сподели той.

На въпрос в случай че Комисията не стигне до решение на въпроса с Делчев по какъв начин политиката ще се оправи с настояването на България, чието изискване е въпросите да бъдат затворени до началото на договарянията, Османи отговори: „ Не бих приказвал авансово, бих оставил опцията на комисиите да се срещат и да се опитат да намерят общ език, т.е. да усъгласуват тези разлики в тълкуването. Нито пък желая да бъда черноглед, че няма да съумеят. Както съумяха да намерят общ текст, който е допустим и за двете страни за доста значими исторически фигури, мисля, че ще намерят и общ текст, който да интерпретира тези разлики и за другите исторически фигури в този списък”, сподели Османи.

Той повтори, че цялата връзка по въпросите с България ще се реализира според проекта в Договора за добросъседство, като акцентира, че връзката сред двете страни е най-хубавият метод за превъзмогване на разликите. „ В този проект в член 2 е записано, че Република България ще поддържа евроатлантическата интеграция на Северна Македония и ние ще настояваме да се съблюдава този проект и това съглашение. Затова настояваме цялата връзка да се реализира в рамките, планувани в съглашението, защото е от общ интерес за двете страни “, сподели Османи.

Той акцентира, че до момента в който двете траектории се сблъскват, няма да има резултати по отношение на превъзмогване на разликите в интерпретацията на историческите фигури, нито прогрес в политическата и икономическата връзка сред двете страни. Той напомни, че към този момент има координиран текст за няколко исторически фигури, за няколко исторически интервала, които към този момент са препоръчани като текст на двете държавни управления, с цел да може да се хармонизират текстовете на учебниците.

„ От нас зависи да създадем предпоставки въз основа на Договора комисиите да работят безпроблемно, да доближат до благосклонност на паритетна основа, да измислим решения за намиране на точки на свързване и точки на общо отбелязване, тъй като бъдещето е в взаимното съдействие сред страните от района “, сподели Османи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР