Няколкостотин случая на хепатит с неизвестен проиход при деца вече

...
Няколкостотин случая на хепатит с неизвестен проиход при деца вече
Коментари Харесай

Д-р Благомир Здравков: Имаме съмнителни проби на неизвестния хепатит

Няколкостотин случая на хепатит с незнаен проиход при деца към този момент са докладвани в международен мащаб. Те са регистрирани в 22 страни, немалка част от които - в Европа. Пред Българска национална телевизия детайлности за инфекцията даде доктор Благомир Здравков - изпълнителен шеф на СБАЛ по детски заболявания " Иван Митев " в София.

В България също има съмнителни проби, които следва да бъдат оповестени. В международен мащаб случаите са към 500 и по тази причина не би трябвало да се основава суматоха, прикани лекарят.

" Беше разпоредено да докладваме случаите, отговарящи на критериите за подобен вид хепатит, от началото на тази година сме ги докладвали и евентуално здравните управляващи ще дадат систематизирана статистика в скоро време. Има суспектни случаи ", сподели доктор Здравков.

Различните системи за докладване в страните вършат по-трудна задачата да се направи обща картина.

" Все още не са ясни аргументите, само че като всеки нововъзникнал проблем в опазването на здравето и, по-специално, във връзка с диагностиката, към този момент има работни хипотези. Още от края на предходната година сътрудниците от Съединени американски щати са докладвали за всеки случай. Най-голям брой случаи е докладван във Англия. Положителното е, че съгласно последните им отчети че пикът на този хепатит към този момент е минал и се чака да спада от ден на ден ", изясни доктор Здравков.

Една от хипотезите за повята на този хепатит е, че част от пациентите са били с позитивни проби на аденовирусна зараза и и в следствие се е наслагал повече от един патологичен извършител. Друга работна догадка, за която доста екипи са се обединили е, че има причина този тип хепатит да се е развил около варианта Омикрон на ковид.

По думите на доктор Здравков му вирусът визира най-много децата поради имунната им система, както и поради общия спад на имунната система на хората след локдауните.

" Детската имунна система е доста по-различна от тази на възрастните. Т.е, предпоставката е самата физиология на детския организъм. също така - говореше се, че във времето на локдауните прекомерното предотвратяване и след това внезапната анулация на ограниченията дава една по-изострена реакция на организма "

Ваксинацията против коронавирус изрично се отхвърля като причина за хепатита, акцентира лекарят.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР