На поне 6 критерия трябва да отговаря всеки, който иска

...
На поне 6 критерия трябва да отговаря всеки, който иска
Коментари Харесай

БНБ затегна правилата за отпускане на ипотечни заеми

На най-малко 6 критерия би трябвало да дава отговор всеки, който желае да получи ипотечен заем. Това реши на свое съвещание УС на Българска народна банка, оповестиха от централната банка.

Основанието за това е ясно изразен кредитен напредък на първо място в сегмента на заемите, обезпечени с жилищни недвижими парцели.

С решението на Българска народна банка, изброените условия стават наложителни за банките и клоновете, извършващи активност у нас. Отговарянето на тези критерии ще бъде проследявано за всеки отпуснат  заем, до момента в който той бъде погасен. Те са наложителни и при предоговаряне на остарели заеми.

Критериите, по които ще се преценя дали един заем е прекомерно рисков или може да бъде провиснал са: съотношения сред размера на заема и цената на обезпечението при разпределяне, съответствие сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на дълга и месечния приход на кредитополучателя при разпределяне, съответствие сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на заема, гарантиран с жилищен неподвижен парцел, и месечния приход на кредитополучателя при разпределяне, съответствие сред размера на дълга и годишния приход на кредитополучателя, съответствие сред размера на заема и годишния приход на кредитополучателя и оптимален период по контракта за заем.

С решението си УС на Българска народна банка е приела и методика за пресмятане и задължава банките да се регистрират на всеки три месеца, както за всеки провиснал заем поотделно, по този начин и общо за всички заеми. Централната банка ще упражнява непоколебим контрол върху спазването на разпоредбите, гласи още решението.

В решението категорично се акцентира, че взетите ограничения дотук подсигуряват стабилността и финансовата адекватност на банките, макар кредитния взрив.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР