Няколко часа преди да изтече срока на действие на споразумението

...
Няколко часа преди да изтече срока на действие на споразумението
Коментари Харесай

Износът на украинско зърно ще продължи, Путин в Мариупол

Няколко часа преди да изтече периода на деяние на съглашението за експорт на украинско зърно турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи удължаването на съглашението за зърното. То трябваше да изтече на 19 март. Организацията на обединените народи (ОО) и представители на Украйна също потвърдиха съглашението.

Не е ясно с какъв брой време се удължава действието

Според украинския вицепремиер и министър на инфраструктурата Олександър Кубраков, представен от АРД, договорът ще бъде годен за още 120 дни. Въпросните 120 дни са планувани в текста на споразуението при автоматизираното му възобновяване. Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова пък заяви, че договорът е продължен с 60 дни, съобщи съветската медия РБК. По време на тежките договаряния Русия постоянно е упорствала за удължение единствено с 60 дни. Както Организация на обединените нации, по този начин и турският президент не дадоха детайлности по отношение на новия период на деяние на съглашението. 

Това е второто удължение на договорката, реализирана с посредничеството на ООН и на турския президент. Първото беше ез ноември предходната година, когато действието на съглашението беше продълржено със 120 дни. Двете воюващи страни са съществени снабдители на пшеница, ечемик, слънчогледово олио и други хранителни артикули, на които разчитат разрастващите се страни.

Путин на посещаване в Мариупол

Разрушеният Мариупол на Азовско мореСнимка: Alexander Ermochenko/REUTERS

За пръв път от началото на съветската нападателна война против Украйна президентът Владимир Путин посещава окупираните територии на прилежащата страна. Кремъл заяви, че Путин е направил " работно посещаване " в град Мариупол на Азовско море, който беше съвсем изцяло опустошен в тежките боеве. След идването си с хеликоптер Путин е направил обиколка в региона, уведомил се е за обстановката там и е разговарял с поданици на града, заяви държавната организация ТАСС.

В събота следобяд Путин посети украинския полуостров Крим, който беше анексиран  от Русия през 2014 година. Държавната телевизия излъчи фрагменти, на които се вижда по какъв начин водачът на Кремъл открива учебно заведение по изкуства за деца в Севастопол.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР