На тържествена церемония Община Сливен връчи наградите на Десетия национален

...
На тържествена церемония Община Сливен връчи наградите на Десетия национален
Коментари Харесай

Музика и поезия изпълниха зала „Сливен“ за конкурса  „Дамян Дамянов“

На тържествена гала Община Сливен връчи премиите на Десетия народен конкурс за лирика „ Дамян Дамянов “. Музика и лирика извършиха сцената на зала „ Сливен “. Включиха се рекордните 93 създатели от цялата страна. Кметът Стефан Радев поздрави всички присъстващи и означи, че това събитие е самобитно почитание към паметта на огромния сливенски стихотворец.

„ Дамян Дамянов е най-нежният и ярък знак на нашия град. Неговата лирика е магия. Тази премия, която Община Сливен дава към този момент за десети път, е в негова чест. Тя е знак на респект и самопризнание към неговото творчество. Пожелавам на всички участници в състезанието – и предходни, и сегашни, и бъдещи, да могат да допират по този начин с думите, както Дамян Дамянов го прави до през днешния ден. Пожелавам ви здраве, доста триумфи и непресъхващо ентусиазъм! “, сподели в приветствието си кметът.

Той връчи премията на огромния победител Кръстьо Раленков. Носителят на тазгодишното отличие е роден през 1965 година в Панагюрище. Завършва философия в СУ „ Св. Климент Охридски “. Автор е на няколко поетически книги – „ Денят на еднодневката “, „ Кислород “, „ Смъртта разпитва към този момент кой си “. Има изявления в периодическия щемпел и редица литературни издания. Раленков получи плакет, диплом и парична награда в размер на 1500 лева, обезпечени от Община Сливен.



„ Това е десети юбилеен конкурс. За мен е чест да съм притежател на премията тази година. Самият факт, че толкоз години към този момент се поддържа, по никакъв начин не е малко в тези сложни финансови времена. Така че прави чест на уредниците, че не престават да го вършат “, съобщи Раленков.

Наградата за дебют получи Анастасия Стоева от София. Тяе критик, стихотворец, дизайнер, илюстратор и аниматор, изучавала анимационно кино в Нов български университет. Публикува разкази, публикации, сюжети и стихове в разнообразни периодически издания. Наградата за дебют се дава от Агенция „ Компас “-Сливен – грамота и ангажимент за издаване на идната книга на създателя. Отличието й беше връченоот ръководителя на журито в състезанието – брачната половинка на Дамян Дамянов, поетесата Надежда Захариева.

„ Близо 100 книги се включиха в състезанието. Докато ги четях се сетих за една антична мисъл, че думите са следите от стъпките на мисълта. А ние читателите ставаме следотърсачи и стигаме там, може би не постоянно, където ни водят самите поети. А поетите си отиват, съпругите също, обичаните също, само че когато стиховете са хубави, те остават и след нас. Вече 25 години Дамян не е измежду нас, само че остава един от най-четените и обичани поети в България “, сподели пред гостите Надежда Захариева.

Тази година членове на комисията в състезанието бяха: поетесата Валентина Радинска – притежател на премията на Община Сливен за литература и изкуство „ Добри Чинтулов ” за 2014 година, Тенко Тенев – стихотворец, ръководител на Дружеството на писателите в Ямбол и притежател на премията „ Дамян Дамянов ” за 2008 година, Деньо Денев – стихотворец, притежател на премията „ Добри Чинтулов “ за 2013 година, и притежател на премията „ Дамян Дамянов “ за 2012-а, и доктор Росица Петрова-Василева – шеф на Регионална библиотека „ Сава Доброплодни ” – Сливен.

А от сцената на зала „ Сливен “ част от творчеството на Дамян Дамянов прозвуча, пресъздадено от младите гении от театрална натрупа „ Опит за хвърчене “ при Профилирана филантропична гимназия „ Дамян Дамянов “-Сливен с началник Николина Велчева, взаимно с рок-група „ Монолог “ при ПХГ гимназия „ Дамян Дамянов “, с началник Виолина Попова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР