Някои от най-големите европейски банки заделят повече парични средства за

...
Някои от най-големите европейски банки заделят повече парични средства за
Коментари Харесай

Европейските банки усилено се готвят за потенциални загуби

Някои от най-големите европейски банки заделят повече парични средства за покриване на евентуални загуби по заеми, защото повишението на лихвените проценти усилва натиска върху кредитополучателите, оповестява CNN.

Базираната в Обединеното кралство Barclays е заделила 896 млн. паунда (1,2 милиарда долара) през първата половина на тази година за покриване на възможни неизпълнения на отговорности от страна на кредитополучатели, което е повече от два пъти повече от сумата за същия интервал на предходната година.

Засега има " лимитирани признаци на стрес " в кредитните портфейли на банката, съобщи пред медии Анна Крос, финансов шеф на групата в Barclays.

Финансите за кредитни загуби в Deutsche Bank скочиха със 72% до 401 млн. евро (446 млн. долара) през второто тримесечие, заяви най-големият немски заемодател.

В известието си за приходите банката също по този начин изрази нерешителност във връзка с загубите по заеми за цялата година, като се базира на " несигурната макроикономическа среда ".

Испанската Santander също съобщи, че е нараснала плануваните активи за кредитни загуби с 21% през първата половина на годината спрямо първата половина на 2022 година

Инфлацията в Европа, въпреки и намаляваща, остава висока, което натоварва финансите на семействата.

В същото време повишението на лихвените проценти от Европейската централна банка и Английската централна банка затруднява икономическата интензивност, като 20-те страни, които употребяват еврото, към този момент са в криза, отбелязва CNN.

Йонас Голтерман, заместник-главен икономист в Capital Economics, съобщи пред CNN, че е най-притеснен от евентуалните загуби от банковите заеми за бранша на комерсиалните недвижими парцели.

" Секторът в действителност се бори да рефинансира заемите си при по-високи лихвени проценти и това води до огромни обезценки за вложителите в недвижими парцели, които евентуално в последна сметка ще обиден и техните кредитори ", изяснява той и добавя, че загубите по потребителските и ипотечните заеми не будят толкоз огромна угриженост.

" Тъй като пазарите на труда към момента са в положително положение, загубите по тези типове заеми евентуално са по-малко притеснителни сега ", счита специалистът.

Европейската централна банка увеличи главния си лихвен % с четвърт процентен пункт, с което референтната рента в еврозоната доближи 3,75% - най-високата стойност от октомври 2000 година насам.

" Краткосрочните стопански вероятности за еврозоната се утежниха, което се дължи основно на по-слабото вътрешно търсене ", съобщи президентът на банката Кристин Лагард. " Високата инфлация и по-строгите условия за финансиране потискат разноските ", добавя тя.

В Обединеното кралство Английската централна банка увеличи разноските по заемите до 5% през юни, което е най-високото равнище от април 2008 година насам.

Това докара до повишение на цената на ипотечните заеми: Средният лихвен % по двугодишна ипотека с закрепена рента в Обединеното кралство възлиза на 6,83%, по данни на уеб страницата за сравняване на артикули Moneyfacts, което е нарастване по отношение на 3,94% преди година.

Над 2 милиона английски притежатели на ипотечни заеми с закрепена рента ще бъдат изправени пред нарастване на месечните вноски със стотици лири, когато бъдат принудени да рефинансират тази и идната година, добавя CNN.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР