Някои българи работят усилено, за да спрат намаляването на населението

...
Някои българи работят усилено, за да спрат намаляването на населението
Коментари Харесай

ББС: България е най-бързо изчезващата страна в света

Някои българи работят интензивно, с цел да спрат намаляването на популацията на страната, започвайки стратегии и начинания, които да задържат българите.

В слънчева заран в Софийския университет, най-големия университет в България, горди родители щракат фотоси на абитуриентите, до момента в който те хвърлят шапките си във въздуха. Само след няколко седмици доста от тях ще бъдат на стотици, даже хиляди километри от родната си България, търсейки по-добрите благоприятни условия, работа и приходи, които ги чакат в чужбина, написа Военновъздушни сили, представен от 19min.bg.

Като поданици на най-бедния член на Европейския съюз, българите напущат дома си, като способстват за най-бързия спад на население в света. Населението на България е към 9 милиона души в края на 80-те години на предишния век, само че през 2018 година то е спаднало до по-малко от 7 милиона и се чака да падне под 6 милиона за 50 години. Организация на обединените нации планува, че България ще загуби 23% от популацията си до 2050 година - прогноза е толкоз висока, че страната е един до друг с Литва в класацията за най-бързо свиващото се население в света.

Ниският коефициент на раждаемост е най-големият фактор за подобен внезапен спад. Но това, което отличава България от останалите намаляващи европейски страни, е нейната солидна изходяща миграция.

Правителството не води надеждни статистически данни, само че някои икономисти, в това число Цветан Давидков, пресмятат, че най-малко 60 000 българи напущат всяка година. И даже тази оценка може да е ниска, като се има поради, че единствено Германия твърди, че е приела 30 000 нови българи през 2017 година

Минималната заплата в тази някогашна руска страна е по-ниска, в сравнение с в която и да е друга държава-членка на Европейски Съюз - 320 $. И макар че Брутният вътрешен продукт набъбна с 3.1% през предходната година и се чака да нарасне 3.3% през тази година, равнището на безработица в страната беше 5.3% към юли.

Агенти на смяната
 

Антони Христов, 58.

 

Христов е измежду българите, които работят интензивно, с цел да спрат намаляването на популацията. Като арт шеф на Pixar в Съединени американски щати, Христов работи по филмчета, като Wall-E, Cars, Finding Nemo, The Incredibles 1&2, Toy Story. Той се завръща в България за да помогне на родния си дом. Антони Христов счита, че положителното обучение, опциите за работа и по-високите приходи могат да извърнат трендовете на миграцията.

Миналата година се реалокира в София, с цел да стартира Arc Academy, висше учебно заведение за цифрови креативен специалности, като гейминг и дизайн на анимационни филми. Училището, споделя Христов, е неговият принос, с цел да даде опция на младите надарени българи да получат обучение наедно - или даже по-добро, в сравнение с в други страни от Европейски Съюз.

 Христо Бояджиев, 33.

България не заслужава неприятната си известност измежду личното си население, споделя Христо Бояджиев. Самият той се връща в България и е съосновател на сдружението с нестопанска цел Тук Там, което обезпечава стипендии и се пробва да популяризира позитивни вести за развиването на страната:

" 1. Помагаме на млади българи да намерят благоприятни условия за обучение в чужбина (чрез план за академично и кариерно насочване на възпитаници и студенти)

2. Помагаме на признатите в чужбина студенти да се приспособяват по-добре на място (чрез мрежа от посланици в редица градове в Европа и света)

3. Информираме български студенти в чужбина за опциите в България (чрез конгрес Кариера в България. Защо не? и осведомителни материали)

4. Създаваме добра среда за развиване в България на завърнали се българи от чужбина (чрез образуване на разнообразни обществени и networking събития):

Бояджиев счита, че доста от тези 1,1 милиона българи, за които се счита, че живеят в чужбина, се въздържат от завръщане заради неустановеност по какъв начин ще наподобява животът им и дали ще съумеят да намерят почтени работни места.

" Не се занимаваме с връщането на хората в България, само че желаеме да им дадем информацията, от която се нуждаят, с цел да вземат сами това решение “, споделя той.

   Петя Кертикова, 30г.

Журналистката е създател и водещ на рубриката Завърналите се, която се излъчва в ефира на Bulgaria ON AIR. Завърналите се слага акцент върху историите на триумфа на българи от всички възрасти, които са живели в чужбина, само че са решили да се приберат вкъщи. До момента Кертикова е показала над 70 експерти, в това число лекари, инженери, бизнесмени, мениджъри, актьори и IT специалисти. Кертикова се надява, че техните истории за триумф ще вдъхновят и други.

„ Тази група хора, които се завръщат, са толкоз значими за страната ни. Техният опит и новите вероятности са изключителни значими за стопанската система ни и ще задвижат страната напред “, споделя тя.

Въпреки че съгласно нея мнозина се връщат в България от носталгия, доста от тях се желаят да допринесат и за развиването на своята нация. В изявленията си с тези българи Кертикова се старае да подчертае, че връщането е допустимо, и да отстрани несигурността от това какво следва за тях, когато решат да се приберат вкъщи.

В този смисъл, споделя Кертикова, постоянно се усеща като че ли интервюира себе си. Тя също се прибира преди две години, откакто работи като водещ в дребна българска телевизия в Чикаго. По време на едно от визитите си вкъщи за Коледа тя вижда усъвършенствания в качеството на живот в България, което провокира желанието й да се върне в родината си. След като заменя Чикаго със София, Кертикова среща и други като нея. Така, за да им даде публичност, се ражда концепцията за Завърналите се.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР