Някога в Древна Гърция царят на Йолк, Езон, е отстранен

...
Някога в Древна Гърция царят на Йолк, Езон, е отстранен
Коментари Харесай

Древногръцки митове: Походът на Язон и Аргонавтите

Някога в Древна Гърция царят на Йолк, Езон, е отхвърлен нелегално от престола от своя брат Пелий. За да защищити сина си Язон, Езон го изпраща при мъдрия кентавър Хирон, който го отглежда и възпитава.

След време Язон се връща в Йолк и предявява правата си над трона. Според предсказване на пророк човек с един сандал щял да смъкна от власт Пелий. Язон е обут единствено с един сандал, тъй като на идване в Йолк придвижва през реката преобразената като бабичка богиня Хера и изгубва едната си обувка.

Пелий отклонява претенциите на Язон, като афишира, че ще съобщи властта, в случай че Язон му донесе от Колхида фамозното Златно руно. То е на овена, изпратен от господ Хермес да избави Фрикс и Хела – децата на Нефела, първата жена на тиванския цар Атамант, от гнева на мащехата им, магьосницата Ино. Златорунният овен понася в небесата двете деца, само че Хела пада в морето, което взима нейното име – Хелеспонт. Овенът, дружно с Фрикс, идва в Колхида при сина на господ Хелиос цар Еет, където тържествено е принесен в жертва, а руното му – сложено в свещената гора на господ Арес, където е защитавано от огнедишащ змей.

Така Язон провежда поход до Колхида. Той е покровителстван от боговете Хера, Аполон и Атина. Построен е транспортен съд, наименуван „ Арго ”, в който е вградено парче дърво от свещения Додонски дъб. Участниците в похода са наречени Аргонавти. Язон привиква всички фамозни герои на Гърция, едно потомство преди фамозната Троянска война.

По пътя си аргонавтите претърпяват доста завършения и инциденти. На остров Лемнос кралица Хипсипила ги приспива и опиянява, с цел да не помнят своята мисия; намесва се Херкулес и скапва магията. Вторият престой на аргонавтите е на остров Самотраки, където те са отдадени в тамошните мистерии. През Хелеспонта доближават град Кизик на брега на Пропонтида. Местните племена на долоните ги атакуват, само че са победени от героите. Сетне в Мизия изворни нимфи отвличат Хилас. В тракийския град Салмидесос героите Зет и Калаис убиват харпиите, които непрекъснато тормозят и отнасят храната на слепеца Финей. От признателност той им предсказва бъдещето. Във Витиния Полидевк убива царя на бебриките Амик и съплеменниците му атакуват аргонавтите, които ги отблъсват.



Корабът " Арго "

Следващо затруднение са Симплегадските скали на входа на Черно море (Босфора), блъскащи се една в друга. По съвета на Финей аргонавтите пускат гълъб да прелети през тях и той остава незасегнат, като изгубва единствено няколко пера от опашката си. Идва ред на „ Арго ” и той в действителност съумява – единствено леко е разрушена задната му част.

Пътешествието продължава – на остров в морето аргонавтите са нападнати от Стимфалидските птици. Приближавайки Колхида, те чуват стенанията на прикования Прометей и най-после доближават своята цел – приказната земя на цар Еет. Колхидският цар видимо се съгласява да им даде Руното, само че единствено в случай че Язон извърши една задача – да впрегне в плуг два диви огнедишащи бика, да разоре с тях свещената равнища на Арес и да посее в нея зъбите на дракона, погубен в миналото от цар Кадъм, след което да победи воините, които ще изникнат от тях.

Язон изпада в безизходно състояние, само че в него се влюбва Медея, дъщерята на цар Еет, която е магьосница. Тя му дава да намаже тялото, копието и щита си с вълшебно мазило, което ще го направи невредим за огън и желязо. Обяснява му и че щом зъбите бъдат посети, от земята ще се появят бойци в цялостно бойно снаряжение. Съветът й е Язон да хвърли върху тях огромен камък, с цел да се скарат и да почнат да се бият между тях. Така по-лесно ще ги убие. Язон послушва Медея и извършва задачата на Еет. Въпреки това обаче, Еет няма никакво желание да даде руното. Тогава Медея упоява с билка дракона, който го пази, взема го и дружно с Язон и брат си Апсирт отплават с „ Арго ”.Обратният път на героите също е изпълнен с тежки тествания – стихии („ Арго ” е отвеян от вятъра до крайния запад), безветрие, среща с подлите сирени, чиято магия побеждава с арфата си Орфей. Накрая „ Арго ” пуска котва в Йолк. Там Язон научава, че до момента в който го е нямало, Пелий е умъртвил татко му и всички негови родственици. Благодарение на хитростта на Медея, която съумява да убеди дъщерите на Пелий, че с цел да му върнат младостта, би трябвало да убият и нарежат татко си, Язон грубо му отмъщава.

След убийството Язон и Медея са изгонени от Йолк и се заселват в Коринт при цар Креот, където живеят щастливо десетина години. Имат двама синове – Мермер и Ферет. Когато Язон взема решение да се ожени за дъщерята на Креонт, Главка, възмутената Медея им изпраща като брачен подарък отровни облекла, от които новата брачна половинка умира в страшни страдания. Медея убива и малолетните си синове. Язон приключва живота си, съгласно някои създатели, под отломките на „ Арго ”.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР