Някога присъстващо само в научната фантастика, отгледаното в лаборатория месо

...
Някога присъстващо само в научната фантастика, отгледаното в лаборатория месо
Коментари Харесай

Лабораторното месо може да е по масите още тази година

Някога присъстващо единствено в научната фантастика, отгледаното в лаборатория месо може да стане действителност в някои заведения за хранене в Съединените щати още тази година, написа Reuters.

Ръководителите на компании за култивирано месо са оптимисти, че отгледаното в солидни стоманени вани месо може да бъде включено в менюто до месеци, откакто една компания получи зелена светлина от основен регулатор. В знак на доверие някои от тях са назначили готвачи от висок клас, като аржентинеца Франсис Малман и испанеца Хосе Андрес, с цел да включат месото в техните заведения от висок клас.

Но с цел да стигне до крайната си дестинация – рафтовете на супермаркетите – култивираното месо се сблъсква с огромни спънки, споделиха петима ръководители пред Reuters. Компаниите би трябвало да привлекат повече средства, с цел да усилят производството, което ще им разреши да оферират своите телешки пържоли и пилешки гърди на по-достъпна цена. По пътя те би трябвало да преодолеят нежеланието на някои консуматори даже да опитат лабораторно отгледано месо.

Култивираното месо се извлича от дребна проба от кафези, събрани от добитък, който по-късно се зарежда с хранителни субстанции, отглежда се в големи стоманени съдове, наречени биореактори, и се преработва в нещо, което наподобява и има усет на същинско парче месо.

Само една страна, Сингапур, до момента е одобрила продукта за продажба на дребно. Но Съединените щати са подготвени да го последват. Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) съобщи през ноември, че обработен месен артикул – пилешки гърди, отгледани от основаната в Калифорния UPSIDE Foods – е безвреден за консумация от индивида.

Сега UPSIDE се надява да пусне продукта си в заведенията за хранене още през 2023 година и в магазините за хранителни артикули до 2028 година, споделиха ръководителите на компанията пред Reuters.

UPSIDE към момента би трябвало да бъде инспектиран от Службата за сигурност и ревизия по храните на Министерството на земеделието на Съединени американски щати и да получи автограф от организацията върху своите етикети. Говорител на USDA FSIS отхвърли да разяснява графика на инспекцията.
„ Без касапница “
В оборудването на UPSIDE в Емеривил, Калифорния, облечени в лабораторни престилки служащи бяха видени да се взират в сензорни екрани и да следят великански вани с вода, смесена с хранителни субстанции, по време на скорошно посещаване на Reuters в индустриалната база. Месото се добива и обработва в помещение, което основният изпълнителен шеф Ума Валети назовава „ къщата без касапница “, където се инспектира и тества.

По време на визитата на репортерите на Reuters е била сервирана проба от пилето на UPSIDE. То е било на усет тъкмо като елементарното пиле, когато е било сготвено, въпреки че е било малко по-тънко и е имало по-равномерен кафяв цвят, когато е било сурово.

UPSIDE е работила с FDA в продължение на четири години, преди да получи зелена светлина от организацията през ноември, сподели Валети пред Reuters.

Това е повратен миг за промишлеността “, сподели той.

Базираната в Калифорния компания за култивирано месо GOOD Meat към този момент има висящо заявление във FDA, което не е оповестено до момента. Две други компании – основаната в Холандия Mosa Meat и основаната в Израел Believer Meats – водят полемики с Агенцията, споделиха ръководители на компанията пред Reuters.

FDA отхвърли да даде детайлности за висящи заявки за култивирано месо, само че удостовери, че беседва с голям брой компании.

Регулаторното утвърждение е единствено първото затруднение за обезпечаване на достъп до култивирано месо за необятна група консуматори, споделиха пред Reuters ръководители на UPSIDE, Mosa Meat, Believer Meats и GOOD Meat.

Най-голямото предизвикателство, пред което са изправени фирмите, е разрастването на зараждащата се верига на доставки за хранителния микс, с който се хранят клетките и се зареждат солидните биореактори, нужни за производството на огромни количества култивирано месо, споделиха ръководители от бранша.

Засега производството е лимитирано. Съоръжението на UPSIDE има потенциал да създава 400 000 паунда култивирано месо годишно – дребна част от 106 милиарда паунда стандартно месо и домашни птици, създадени в Съединените щати през 2021 година, съгласно Северноамериканския институт за месо.

Ако фирмите не могат да получат средствата, нужни за увеличение на производството, техният артикул може в никакъв случай да не доближи цена, при която да се конкурира с стандартното месо, сподели съоснователят на GOOD Meat Джош Тетрик.

Продаването е друго от това да продаваш доста “, сподели Тетрик. „ Докато ние като компания и други компании не изградим широкомащабна инфраструктура, ще бъде в доста дребен мащаб. “
Липса на количество
Секторът на култивираното месо до момента е събрал близо 2 милиарда $ вложения в международен мащаб, съгласно данни на Good Food Institute (GFI), изследователска група, фокусирана върху други възможности на стандартното месо.

Но ще са нужни стотици милиони долари на GOOD Meat, да вземем за пример, за създаване на биореактори с размерите, нужни за производството на месо в огромен мащаб, сподели Тетрик.

Инвестициите в промишлеността до момента са водени от компании за рисков капитал и огромни хранителни компании, като JBS SA, Tyson Foods Inc и Archer-Daniels-Midland Co.

Говорителят на JBS Ники Ричардсън сподели, че вложенията на компанията в култивирано месо „ са в сходство с нашите старания да изградим диверсифицирано световно хранително портфолио от обичайни, растителни и различни оферти за протеинови артикули “.

Тайсън не отговори на настояването за коментар. ADM отхвърли коментар.

Голяма част от тези пари са ориентирани към Съединените щати, цел номер 1 за производителите на култивирано месо заради размера и благосъстоянието си, сподели Джордан Бар Ам, сътрудник в McKinsey & Company, който се концентрира върху различни протеини.

Някои компании усилват производството си в Съединени американски щати, даже преди техните артикули да бъдат утвърдени от регулаторите.

Believer Meats възнамерява да построи оборудване в Северна Каролина, което ще бъде пуснато в употреба при започване на 2024 година, което може да създава 22 милиона паунда месо годишно, сподели основният изпълнителен шеф Никол Джонсън-Хофман. А GOOD Meat има проекти да усили производството си в Калифорния и Сингапур до 30 милиона паунда годишно.

Европейският съюз дружно с Израел и други страни също работят върху регулаторни рамки за култивирано месо, само че към момента не са одобрили артикул за консумация от индивида.
Екологичен артикул
Компаниите за култивирано месо възнамеряват да убедят потребителите, че техният артикул е по-екологичен и по-етичен от стандартния добитък, като в същото време се пробват да преодолеят отвращението към техния артикул измежду някои купувачи.

От една страна, техният артикул не включва кръвопролитие на животни, с което фирмите се надяват да направи продукта прелъстителен за хората, които заобикалят месото по морални аргументи. Животните са невредими в процеса на събиране на кафези, споделиха ръководители на компанията пред Reuters.

Друга прелест е, че развъждането на месо в железен съд вместо на полето може да понижи въздействието на добитъка върху околната среда, защото животните са виновни за 14.5% от международните излъчвания на парникови газове посредством произвеждане на фуражи, обезлесяване, ръководство на оборски тор и чревна ферментация, съгласно Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (FAO).

Компаниите за растително месо се обърнаха и към потребителите с морални и екологични искания, макар че секторът е превзел единствено 1.4% от пазара на месо, съгласно отчет на GFI.

Компаниите за култивирано месо имат преимуществото, че могат да настояват, че техният артикул е същинско месо, сподели Тетрик.

Вероятно най-голямото нещо, което научихме, е, че хората в действителност обичат месо. Те евентуално няма да ядат по-малко от него “, сподели той.

И въпреки всичко доста хора са отвратени от култивираното месо, сподели Джанет Томияма, здравен психолог в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, която учи човешките диети.

В изследване от 2022 година, оповестено в Journal of Environmental Psychology, тя откри, че 35% от месоядците и 55% от вегетарианците биха били прекомерно отвратени, с цел да опитат култивирано месо.

Някои хора може да възприемат лабораторното месо като неестествено и да имат отрицателно отношение към него, преди даже да го опитат ", сподели тя.

За да привлекат неуверени купувачи, фирмите би трябвало да са допустимо най-ясни за това по какъв начин се създава техният артикул и дали е безвреден за консумация, сподели Тетрик, чиято компания е продавала продукта си в заведения за хранене в Сингапур.

Трябва да сте транспарантни за това, само че по метод, който към момента е вкусен “, сподели той.

UPSIDE Foods и GOOD Meat възнамеряват да привлекат американците, като пуснат продуктите си в заведения за хранене от висок клас, откакто бъдат утвърдени, споделиха те пред Reuters. Те се обзалагат, че потребителите там ще толерират по-високата цена и ще имат положително първо усещане от тяхното месо.

UPSIDE се надява да пусне продуктите си в магазините за хранителни артикули през идващите три до пет години, сподели основният изпълнителен шеф Валети.

Големите вериги супермаркети в Съединени американски щати не дадоха отговор на настояванията на Reuters за коментар.

Ресторантьорът Андрес, прочут с работата си по световната хранителна сигурност, сподели пред Reuters, че желае да продава култивирано месо поради изгодите му за околната среда.

Виждаме в това, което се случва на всички места към нас, във всяка страна по света, че нашата планета е в рецесия “, сподели той.

Колегата му готвач Малман, прочут с приготвянето на месо и други храни навън, сподели пред Reuters, че също е повлиян от екологичните съображения и вижда ролята на готвачите да създадат продукта по-гастрономически прелъстителен и по-малко теоретичен.

Трябва да прибавим романтика към това “, сподели той.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинлабораторно месо месо отгледано месо ПоследниНай-четениИндустрии 24 Лабораторното месо може да е по масите още тази година Накратко 448 Вечерни вести: Нов шлагер на имотния пазар у нас; Градски превоз по поръчка Регулации 196 Германската картелна работа проверява PayPal Компании 112 Spotify също ще редуцира чиновници КомпанииОбновена 25442 Цялото произвеждане на шоколад NuCrema се мести в Костинброд Любопитно 12528 Кои са най-евтините страни за живот и работа в Европа Компании 10092 Какво следва: 2023 година и жилищният пазар от висок клас в България Личности 8256 Провинциалното момче, което построи империя от първокласни марки Всички новини16:55 Пазар на труда 24 Александър Сано: Важно е самичък да искаш да се усъвършенствашОще от ИндустрииВиж всичкиНапълно подготвени жилища – новият шлагер на българския пазарБанките се готвят за най-големите съкращения от финансовата рецесия насам„ Перфектна стихия “ удaри смарт телефон пазара, само че по-дълбокият проблем е другБългария е водач в Европейски Съюз по продажби на нови коли през 2022 година Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбществоПолитикаЛични финансиДемографияОбразованиеЗдравеопазванеГрадоустройствоЕкологияБюрокрацияТехнологииDigitalТелекомуникациие-управлениеКиберсигурностХай-тек

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР