Нур-Султан. Воденият от Русия военен блок (Организацията на договора за

...
Нур-Султан. Воденият от Русия военен блок (Организацията на договора за
Коментари Харесай

Reuters: Войските на ОДКБ се изтеглят от Казахстан

Нур-Султан. Воденият от Русия боен блок (Организацията на контракта за групова сигурност-бел.ред.) стартира да изтегля войските си от Казахстан след едноседмично разполагане, което оказа помощ на централноазиатската нация да преодолее най-сериозните вълнения в постсъветската си история, предава Reuters .

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев изиска помощ от Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКБ) предходната седмица, защото насилието обхвана половината от страната, като в същото време той уволни някои от висшите си чиновници по сигурността, които по-късно бяха упрекнати в държавна измяна.

Тази седмица управляващите обявиха, че са нормализирали обстановката и са приключили така наречен от тях „ антитерористична интервенция " в по-голямата част от страната, само че това към момента не се отнася за най-големия град Алмати.

„ Благодарение на Вашето идване казахстанските военни и сили за сигурност съумяха да изпълнят непосредствената си задача по локализиране и задържане на бандитите “, сподели казахстанският заместник-министър на защитата Мухамеджан Таласов на напускащите войски на ОДКБ в четвъртък.

Алиансът съобщи в сряда, че на мироопазващия контингент ще са му нужни 10 дни, с цел да се изтегли изцяло.

Протестите, провокирани от внезапното нарастване на цените на автомобилните горива, в началото бяха мирни, само че по-късно прераснаха в принуждение в доста огромни градове, като някои протестиращи нападнаха силите за сигурност, превзеха и подпалиха държавни здания и ограбиха магазини.

Властите задържаха съвсем 10 000 души по време на безредиците и споделиха, че някои от нападателите са чужденци, подготвени от ислямистки бойци.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР