Нуждите на най-големите икономики осигуриха на Русия предимство в енергийната

...
Нуждите на най-големите икономики осигуриха на Русия предимство в енергийната
Коментари Харесай

Русия плува в пари от петрол

Нуждите на най-големите стопански системи осигуриха на Русия преимущество в енергийната война , написа американският вестник The Wall Street Journal. Когато Западът изостави съветския нефт, купувачи от други райони отвориха нови търговски пътища за него. Въпреки глобите Русия плува в пари , уверени са специалисти.



Русия създава и доставя на международния пазар съвсем толкоз нефт, колкото преди началото на войната в Украйна . И защото цените на тези първични материали се покачиха, в този момент Москва печели повече .

Нуждите на най-големите стопански системи в света дадоха на съветския президент Владимир Путин доста преимущество в енергийната война, която засенчи въоръжения спор в Украйна и обърка проектите на Запада, който възнамеряваше да сковава съветската стопанска система със наказания.

Продажбите на съветския експортен пазар, който е най-големият в света по доставени нефт и петролни артикули, нарастват. А новите търговски съглашения дадоха на Путин опция да употребява износа на природен газ като икономическо оръжие против европейските съдружници на Украйна . Преди началото на интервенцията Русия осигуряваше 40% от газовите потребности на Европа. Но в този момент тя прекъсна доставките по " Северен поток 1 " за Германия и други тръбопроводи, повишавайки цените и оказвайки напън върху европейските семейства и компании.



Приходите от нефт компенсират разликата . " Русия плува в пари " , сподели Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Института за интернационалните финанси. Според нея към края на юли Москва е спечелила 97 милиарда $ от продажба на нефт и газ, като 74 милиарда от тях са от нефт.

През юли Русия е изнасяла 7,4 милиона барела нефт и петролни артикули като дизел и бензин на ден, съгласно Международната организация по енергетика. Това е единствено с 600 хиляди барела дневно по-малко от началото на годината.

Въпреки спада в износа на нефт, Русия получава приблизително 20 милиарда $ месечно от продажби тази година, до момента в който през 2021 година, когато международната стопанска система се възстановяваше от пандемията, междинната месечна стойност беше 14,6 милиарда $ . Наблюдателят на корабния трафик Vortexa отбелязва, че доставките са се нараснали още веднъж през август.



Силата на съветския петролен пазар провокира смесени реакции във Вашингтон, който има две спорни цели: да понижи инфлацията посредством увеличение на доставките на нефт за международния пазар и да поддържа икономическия напън върху Путин.

В първите седмици на военните дейности цената на " черното злато " се повиши над 130 $ за барел , само че в последно време се стабилизира на към 100 $ . Това към момента е по-високо от преди година, само че този спад спомогна за понижаване на цените на бензиностанциите в Съединени американски щати и Европа.

Русия усилва предлагането на енергийни запаси, като търси нови купувачи, платежни средства, търговци и способи за финансиране на износа. Това описват петролни търговци, някогашни ръководители от съветската петролна промишленост и представители на корабни компании.

" Налице е осъзнаването, че светът се нуждае от нефт и никой няма да посмее да наложи ембарго върху 7,5 милиона барела дневно съветски нефт и петролни артикули ", сподели Сергей Вакуленко, анализатор и някогашен началник на съветската енергетика.

Когато купувачите в Съединени американски щати, Европейски Съюз и техните тихоокеански съдружници понижиха вноса си на съветски нефт, огромна част от него отиде в азиатските страни, които отхвърлиха да вземат страна в спора .



Неочаквано пазарът се отвори и в Близкия изток. Днес Русия изнася мазут за Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. По пътя танкерите постоянно стопират в Египет.

Руският нефт или се изгаря в саудитски електроцентрали, или се изнася от пристанището Фуджейра на ОАЕ, където авансово се смесва с ирански нефт, с цел да се скрие произходът му . Преди експлоадирането на военните дейности в Украйна това гориво се доставяше на американските рафинерии.

Намаленият съветски импорт дава опция на държавния колос Saudi Arabian Oil Co да изнася собствен личен недопечен нефт на пазарни цени. " Саудитците са щастливи да вземат техния нефт и да го продават, вместо да го изгарят ", сподели Карол Нахле, шеф на консултантската компания Crystol Energy.

Подобна скица усилва размера на предлагането на международния пазар и спомага за задържане на цените. " Това е печеливша обстановка за руснаците и даже бих споделила за европейците и американците ", сподели Нахле.

Схемата също по този начин укрепва връзките на Русия с Близкия изток . Путин се възползва от търканията сред саудитците и администрацията на Байдън, а Рияд, съюзен с Москва в картел, наименуван ОПЕК+, се съпротивлява на апелите на Съединени американски щати да усили производството. Това увеличи цените и оказа помощ на Русия през месеците, когато нейният нефт се продаваше със забележителна отстъпка.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман сподели предходната седмица, че ОПЕК може да понижи производството. Така той отхвърли настояванията на Съединени американски щати за изпомпване на повече нефт и взе страната на Москва.

Свободна маркировка

В множеството случаи продажбата и покупката на съветски първични материали е изцяло законна . По отношение на финансовата система Съединени американски щати и Европейски Съюз вкараха такива ограничавания, които разрешават заплащанията за нефт да отиват в страни, които не са свързани със наказания, и също по този начин предотвратяват по-нататъшното повишаване на цените на силата.

Много западни организации, в това число банки и стокови тържища, надвишиха условията на закона и оповестиха, че ще понижат или даже спрат всевъзможни интервенции, свързани с съветски нефт. Когато компании като Glencore и Gunvor отхвърлиха да търгуват със стоките, създадени от съветската държавна компания " Роснефт ", по-малките търговци се насочиха към съветския експорт.

Тези по-малки играчи са преместили чиновници в Дубай и Сингапур , с цел да заобиколят глобите на Европейски Съюз, забраняващи покупко-продажби с " Роснефт ", споделиха търговци и ръководители на промишлеността.

За да скрие обходните си маневри в търговията с нефт, Москва спря да разгласява месечни доклади за производството и други данни, което затруднява преценката за представянето на петролната промишленост в този момент. Често в документите на съветските пристанища не се показва къде се изпраща горивото и кой го транспортира.

Посредниците трансферират нефт от танкер на танкер в намерено море . Това е скъпа маневра за скриване на произхода на горивото и за товарене на кораби, чийто тонаж не им разрешава да влизат в съветските пристанища на Балтийско море. Според търговците най-вероятно това се прави, с цел да не откажат финансовите институции, страхувайки се от глобите и стремейки се да запазят репутацията си, да финансират и застраховат доставките.

Търговците споделят, че ирански, венецуелски, а в този момент и съветски първични материали се съхраняват в комерсиалния център във Фуджейра и съзнателно се прикриват . Един швейцарски търговец сподели, че му е препоръчан мазут, който, съдейки по характерности като наличие на сяра, явно е съветски. Но марката е била друга.

Реконфигурацията на петролния пазар стабилизира съветската енергийна промишленост и облекчи опасенията, зародили с началото на войната в Украйна поради глобите . Западните купувачи и европейските банки, които финансират стоковите пазари, отхвърлиха съветските доставки. В началото на годината търговците предвидиха, че съветският експорт ще намалее с три милиона барела.

Но Китай, Турция и страните от Близкия изток бързо усилиха покупките си , възползвайки се от ниските цени, и отвориха нови и доста печеливши търговски пътища за съветския нефт. Някой рафинира първични материали от Русия и по-късно прави забележителна облага от износа на петролни артикули като бензин и дизелово гориво на Запад.

Днес Индия е най-големият покупател на Москва. Местните компании, които на практика не внасяха съветски нефт, по разпореждане на държавното управление усилиха вноса си от Русия до съвсем милион барела дневно, като направиха това още в първите седмици след началото на войната.

Напоследък вносът е намалял заради работата по поддръжката на рафинериите, съгласно изпълнителен шеф на държавната Indian Oil Corp. Тази компания обаче подписа контракт с " Роснефт ", съгласно който доставките ще продължат до 2028 година

" Руският нефт ще откри нови способи да проникне в Индия, Китай и други пазари ", сподели Евгений Грибов, който напусна управителна позиция във втория по величина производител на нефт в Русия " Лукойл " през март. " И даже да се продава с отстъпка, ще бъде повече от задоволително, с цел да продължим да финансираме борбите. "

Война в сянка

Анализатори, както и някогашни и сегашни водачи в промишлеността, означават, че за Русия ще бъде мъчно да резервира позицията си на водещ снабдител на нефт в бъдеще. Рафинериите в Индия и Китай могат да одобряват съветски първични материали за преправка единствено в лимитирани количества. Освен това оборудването се поврежда и Москва губи достъп до западен програмен продукт. Следователно глобите, които постановат възбрана върху вноса на технологии, замъгляват енергийните вероятности на Русия .

Зимата ще бъде тест за увереност за Москва и нейните съперници. На 5 декември Европейски Съюз би трябвало да наложи ембарго на съветски нефт и възможна възбрана за обезпечаване и финансиране на съветски петролни танкерни товари. Ако тези ограничения бъдат въведени, в което някои анализатори и търговци се съмняват, това ще бъде сериозен удар за съветската стопанска система.

Съединени американски щати и техните съдружници значително заобикалят сходни ограничавания, с цел да избегнат по-нататъшно нарастване на цените на силата.

Анализаторът на Citigroup Аркадий Геворкян сподели, че ще бъде мъчно за Русия да откри нови купувачи за 1,25 милиона барела нефт и гориво, които сега се доставят всекидневно в Европа. Ливия Галарати от Energy Aspects сподели, че до март идната година дневното произвеждане на нефт и кондензат в Русия може да спадне с към два милиона барела.

Вашингтон се пробва да убеди Брюксел да наложи такива ограничавания, които ще понижат съветските приходи, само че няма да доведат до повишение на цените. Съединени американски щати желаят Европейски Съюз да застрахова петролни товари единствено в случай че цените им доближават избран таван. Целта е да бъде лишен Путин от средствата за водене на война и в това време да се запазят цените от ново нарастване.



" Ние не желаеме хамбургери на МакДоналдс да се продават в Москва, само че желаеме евтиният нефт да минава през Балтийско море ", сподели почитан чиновник на Министерството на финансите.

Някои търговци и анализатори са доста скептични по този въпрос. Откакто през юни Министерството на финансите показа концепцията за ограничение на цените, напредъкът по този въпрос е дребен .

Ако Европейски Съюз наложи препоръчаните ограничавания, това ще показва готовността на Европа за стопански премеждия в името на Украйна. Мнозина считат, че Москва ще отговори с цялостно прекъсване на доставките на газ за Европа. Газопроводът " Северен поток 1 " сега работи с 20% от потенциала си.

" Владимир Путин сложи взаимно обезпеченото заличаване на дневен ред ", сподели Хелима Крофт, началник на стоковата тактика в RBC Capital Markets.

Източник: News.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР