Новото разследване на Narod.bg за финансовите схеми в Министерството на

...
Новото разследване на Narod.bg за финансовите схеми в Министерството на
Коментари Харесай

Поредица на Narod.bg: Борислав Сандов и Тома Белев заровиха 4,2 млн. лева в броене на пеперуди ВТОРА ЧАСТ

Новото следствие на Narod.bg за финансовите схеми в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се натъкна на ужасяваща скица за източване на бюджета през обичаното на „ зелените терористи “ преброяване на птици, риби, пеперуди и определяне местообитанията на… мъхове. Документи, с които редакцията разполага, демонстрират по какъв метод са загробени 4,2 милиона лв. поради Споразумение Д-33-19 от 8 юли 2022 сред Министерство на околната среда и водите и Националния природонаучен музей (НПМ).

Крайната цел на документа е да делегира на музея нетипична активност – съвещания и подкрепяне на събирането, разбора и интерпретацията на данни за видове естествени местообитания и типове за задачите на Националната система за мониторинг на положението на биологичното многообразие (НСМСБР) и политиката по запазване на биологичното многообразие на стойност.

Зад гръмкото наименование се крие наблюдаване и събиране на информация за разпространяването на кафява мечка (Ursus arctos), европейски лалугер (Spermophillus citellus), евроазиатски рис (Lynx lynx), пума (Felis silvestris), на птици като трипръст кълвач, белогръб кълвач, огромен воден бик, на поточен рак, чемширов молец, орхидеи/салепи и други типове по цялата територия на страната.
 Ето защо са регистрирани 4,2 млн. лв. разходи, на ход е прокуратурата
4,2 млн. лв. са потънали и за събиране на нови данни за разпространяването на тигровата пеперуда (Euplagia quadripunctaria) по съглашението са Българска академия на науките, която е под шапката на Министерството на образованието…

Реклама

Принципът на механизма за осъществяване на научни съвещания от страна на Българска академия на науките е, че при нужда от характерна експертиза, органите на изпълнителната власт изпращат поръчка до министър на образованието и науката, който от своя страна разпорежда научната консултация въз основа на поръчката, утвърдена от възложителя (МОСВ на Борислав Сандов и Тома Белев) и Българска академия на науките.

Съгласно член 2 от Министерско разпореждане №3 от 10 януари 2020 година Българска академия на науките дава научни съвещания по национално предоставени действия от органите на изпълнителната власт ОТНОСНО СПЕЦИФИЧЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОС ИЛИ СЕКТОР, КЪДЕТО Е НЕОБХОДИМО, ЦЕЛЕСЪОБРАДНО ИЛИ съдебна експертиза НАЛАГА ДОПЪЛВАЩА НАУЧНА ЕКСПЕРТИЗА ИЛИ НАУЧНА ОЦЕНКА.

Научната консултация може да бъде предоставена като мнение, експертиза, рекомендация и оценка. Възниква, обаче, въпросът по какъв начин е осъществена преценката, че предмет на това съглашение е научна консултация?

Важен миг е, че огромна част от дейностите по съглашението касаят попълване на данни в Националната система за мониторинг на биологичното многообразие (НСМБР), която се провежда и управлява от министър на околната среда и водите на съображение член 147 от Закона за запазване на околната среда.

Т.е., не се касае за характерен въпрос или за допълваща научна експертиза от страна на Българска академия на науките, а за цялостна активност, чието реализиране е напълно отговорност на министъра на околната среда, в тази ситуация – Борислав Сандов.

Прелюбопитен факт е, който към този момент би трябвало да разсъни интереса на прокуратурата, че Изпълнителната организация по околната среда, като конструкция на директно послушание на Министерство на околната среда и водите, е била бенефициент на европейски план който има директно отношение към набирането на теренни данни през 2022 година, за което Борислав Сандов и Тома Белев обилно загробват нови 4,2 милиона лв..

Очаквайте в Narod.bg трета част от поредицата за далаверите в Министерство на околната среда и водите, с цел да научите по какъв начин бяха изхарчени 310 000 лв. без социална поръчка за закупуването на автомобил, лодка, мултимедия и така нататък за преброителите на птици, риби и пеперуди
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР