Новости в годишните финансови отчети на големите компании от следващата

...
Новости в годишните финансови отчети на големите компании от следващата
Коментари Харесай

Климатичните промени и автоматизацията - новият стероид за големите момчета

Новости в годишните финансови доклади на огромните компании от идната година и незнайните към преструктурирането на редица бизнеси, с което да се отговори на упованията за сполучлива битка с климатичните промени, подхранват съществено банковите сметките на огромните консултантски групи.

Само за година огромната тройката в този бизнес, станала известна като BBM, си е спечелила над 5 милиарда $ от консултантски услуги, стъпвайки все по-уверено в нова ниша.

“В огромния свят на консултирането сега се приказва за огромната тройка – Bain & Company, Boston Consulting Group и McKinsey (BBМ). Общата облага на тези три компании за 2020 година е съвсем 24 милиарда $. Приходите има нарастват съществено през 2021-ва с обща облага от 30 милиарда $. А за какво? Оказва се, че те си намират забавни нови ниши. От идната година в доста страни огромните компании ще би трябвало да вършат годишно финансово отчитане и то по стандарти за околна среда, обществени аспекти и общо казано - управнически решения. Това е нова наклонност и самите компании не са доста наясно какво тъкмо ще съставляват тези доклади. Затова има и съществени проходи за консултантските компании – 10% от приходите на MBB идват от консултиране по тематики, свързани с климатичните промени, различен източник на доходи е автоматизирането на рутинните работни процеси или автоматизацията “, сподели в рубриката „ Икономистът приказва “ на Дарик - Югоизток ректорът на Бургаски свободен университет проф. доктор Милен Балтов.

По думите му, в международен мащаб консултантският бизнес възлиза на над 140 милиарда $. За съпоставяне Балтов уточни, че през 1994 година услугите по управническо консултиране са заедва 20 милиарда $ на годишна база.

„ Знаме, че това са хора, които дават решенията на комплицирани задания, само че те не са директно виновни за последващите решения, които ще се вземат в дадена компания, която са съветвали. В рамките на шегата можем да разбираем по този начин – управническият съветник е този човек, който взема вашия часовник, когато го попитате какъв брой е часа. Има обаче и по-тъмна страна на този бизнес – една от фирмите от огромната тройка да вземем за пример се свърза с един принц в Арабския свят и с едни корупционни практики в Ангола. От друга страна нейният съперник в ТОП 3 е тясно обвързван с неприятни практики или нефинансиране по линия на застраховките след настъпили транспортни катастрофи – процедура от Южна Африка “, добави проф. Балтов.

Пълен запис на рубриката „ Икономистът приказва “ чуйте в звуковия файл:
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР