Новоизбраното 49-то Народно събрание официално започна работа. То беше свикано

...
Новоизбраното 49-то Народно събрание официално започна работа. То беше свикано
Коментари Харесай

Новият парламент започна работа, депутатите не избраха председател

Новоизбраното 49-то Народно заседание публично стартира работа. То беше свикано с декрет на президента Румен Радев след извършените на 2 април предварителни парламентарни избори.

Като най-възрастен депутат, според Конституцията, Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС удари звънеца за началото на съвещанието, ръководейки го до избора на непрекъснат ръководител.

„ Народът желае от политиците устойчиво държавно управление “, съобщи той, представен от Българска телеграфна агенция. „ Молих се за разсъдък. Дълбоко имах вяра, че разсъдъкът е главното належащо нещо, с цел да може България да се оттласне от дъното. Народът от ден на ден живее с възприятие за липса на сигурност, за късмет за единство и вяра за нещо по-добро “, уточни Рашидов.

„ Очаквам това Народно заседание, за разлика от предходните, да поддържа европейския курс, заложен от служебното държавно управление, като одобри създадените от него закони по Плана за възобновяване и резистентност, които ще привлекат обилни финансови средства и ще ускорят промените, нужни за рационализация на страната “. Това съобщи президентът Румен Радев при откриването на 49-ото Народно заседание, представен от Българска телеграфна агенция.

Според президента на 49-ото Народно заседание е отредена съдбовна роля. „ Всички чакаме час по-скоро то да вземе дълго отлагани решение - освен за излаз от политическата рецесия, само че и за отстояване на европейската вероятност на страната и бъдещето ни като демократично общество “, уточни Радев и прикани да бъдат подкрепени импортираните законопроекти, които да отпушат пътя ни към Шенген. Президентът означи, че за Шенген е реализиран явен времеви ангажимент.

Шестте политически сили в новото 49-о Народно заседание (НС) оповестиха своите цели.

От парламентарната естрада се изрекоха Десислава Атанасова от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, Кирил Петков от „ Продължаваме промяната - Демократична България “, Костадин Костадинов - „ Възраждане “,  Мустафа Карадайъ – Движение за права и свободи, Корнелия Нинова - Българска социалистическа партия за България ", Ивайло Вълчев – „ ИТН “ (ИТН).

След това новоизбраните депутати поставиха клетва: „ Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се! “. Изправени на крайници, в пленарната зала се заклеха 235 новоизбрани представители.

След това прозвучаха химните на Република България и на Европейски Съюз.

При химна на Европейски Съюз парламентарната групата на " Възраждане " седна на местата си.

При първото гласоподаване обаче, 49-ият парламент не съумя да излъчи ръководител.

Росен Желязков, номиниран от  ПГ на ГЕРБ-СДС,  събра 79 гласа в поддръжка,  8 депутати гласоподаваха " срещу ", а 144 -  " въздържал се ".  " За " бяха от  ГЕРБ-СДС и " ИТН ". " Възраждане "   гласоподаваха " срещу " и " въздържал се ".  " Продължаваме промяната - Демократична България ", " Българска социалистическа партия за България "   и Движение за права и свободи се въздържаха.

Втората кандидатура - на Петър Петров  от " Възраждане ", получи 37 гласа " за ",  88 народни представители бяха " срещу ", а 39 се въздържаха, с което и тя беше отхвърлена.

Гласуването, съгласно признатите преди този момент правила, беше очевидно, посредством компютъризираната система на Народното събрание, по азбучен ред на номинираните.  

Предлагаме на всеки два месеца Народното събрание (НС) да взема решения за избор на ръководител на Народното събрание и на ръководител на правната  комисия, излъчени на ротационен принцип сред двете първи политически сили в Народно събрание,  разгласи от трибуната Асен Василев от ПГ на " Продължаваме промяната - Демократична България ".

След това беше дадена отмора от половин час, а след нея стана ясно, че политическите сили не са се разбрали за избор на ръководител на Народното събрание. Това заяви ръководителят на „ Българска социалистическа партия за България “ Корнелия Нинова. Не се разбрахме, ще продължим на следващия ден, евентуално, изясни Нинова.

Председателстващият първото съвещание на 49-ия парламент Вежди Рашидов закри пленарния ден. Приканвам ви да преспите още една нощ, на следващия ден ви очаквам в 10 часа в залата, разгласи Рашидов.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР