Ново проучване алармира, че Глобалното затопляне е на път да

...
Ново проучване алармира, че Глобалното затопляне е на път да
Коментари Харесай

Експерти: До края на века част от Европа ще стане пустиня

Ново изследване сигнализира, че Глобалното стопляне е на път да унищожи действието на Средиземноморския район, което ще докара до небивала суша и горещини през последните 10 хиляди години. Това ще трансформира огромна част от Южна Европа в пустиня.

Средните температури в района са се повишили с към 1.5 градуса по Целзий от началото на ХХ век, което е много над междинното за света, сочи още изследването, направено от университета в Марсилия, Франция.

Промените в климата, които идват вследствие на човешката активност, ще трансформират локалните екосистеми по метод, който е без аналог в последните 10 хиляди години. Пагубният развой може да бъде предотвратен единствено в случай че държавните управления вземат незабавни ограничения за понижаване на излъчванията парникови газове, сочи още научният отчет.

Бързото стопляне ще трансформира в пустиня по-голямата част от Южна Испания и Португалия. Пустинята ще превземе и Мароко, Сирия, Югоизточна Турция, както и елементи от Гърция, Сицилия и Сардиния. Това ще докара до скъсване на по този начин наречения кислороден пояс на Европа, формиран от чедъри, борове и маслинови гори, което ще се усети на съвсем целия континент.

Миналата година в Париж съвсем 200 държавни управления се събраха, като се договориха да подхващат незабавни ограничения за недопускане повишаването на междинните температури по света да надвиши 2 градуса и блян към понижаването му до 1.5 градуса. За страдание два от най-големите замърсители на природата Съединени американски щати и Китай отхвърлиха да подпишат съглашението.

 Средиземноморие

Идния месец следва нова среща на международните държавни управления в Мароко, където се чака още повече държавни управления да се включат в съглашението. Анализи настояват, че единствено междинни температури до 1.5 градуса могат да спасят Средиземноморието от крах.

Климатичните промени в Средиземноморието могат да имат и тежки стопански и политически последствия. Учените напомнят, че последната огромна смяна (около 1250 година) радикално е изменила политическата карта на Европа и Близкия изток.

Внезапно засушаване предиздвикало популацията в огромни елементи от Мала Азия да изостави уседналия метод на живот и да се трансформира в номади. Това било катализатор за основаването на Османската империя, като всеки знае какъв е бил резултатът за България и останалата част от континента.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР